(БЕЗ) НАМЕСА

24 май – „Традиционният конфликт“
Сенатор Андрей Климов отговори: „Тази гнус не е свойствена за българския народ. Тя е внесена отвън.“

24 май – „Традиционният конфликт“

29 Май 2020

Сенатор Андрей Климов пред руско издание „Взгляд“

„Тези изказвания не могат да се определят с нищо друго, освен с думата „глупост“. За първи път бях в България през 1975 година, а за последен – през 2019-та. Между другото, именно там се запознах с жена си, макар тя да е рускиня. Общувал съм и с президента на България, и с министъра на културата на страната, и с депутати, представители на управляващата партия и опозицията. Т.е. говорил съм с много хора, но не съм виждал или чувал нищо подобно“, заяви заместник-председателят на комисията по международните работи на Съвета на Федерацията на Русия Андрей Климов.

 „Дори там да има отделни дейци, то, както казват във Великобритания, всяко стадо има своята черна овца. В България понякога могат да се чуят изказвания, според които руснаците не са освободили България от турците през XIX век, а са забавили развитието на страната. Но някой сериозно да говори за отричане на значението на България за насърчаване на писмеността, иконописта, православието - това е пълна глупост“, подчерта Климов.

„Широкият културен пласт, който у нас се основава на византийската култура, не е могъл да попадне в Русия по друг начин. Сериозните хора никога не са отричали това. Но да ставаш в шест сутринта и да казваш „слава на българския народ за това, че ни е помогнал преди хиляда години“ – това е твърде много“, добави сенаторът.

„Може би, този незначителен шум е свързан с особеностите на политическото „ежедневие“, тъй като в България наближават изборни събития. Затова и не изключвам, че подобни заявления са свързани именно с подготовката за изборите“, предполага сенаторът.

Той припомни и преследването в България на Николай Малинов, лидер на Движение „Русофили“, който миналата година получи Ордена за приятелство от ръцете на президента на Русия.

„По-късно те се опитаха да го хвърлят в затвора по подозрение в шпионаж. Това се случи, след като Малинов предложи да направи Движение „Русофили“ международно. Сега той е със забрана за излизане от страната, а делото срещу него се разпада. Но инициаторите на разследването бяха Прокуратурата на България и американското посолство. Дори Тръмп се изказа по тази тема. Ето, както се казва, къде е заровено кучето. Разбира се, американците не искат да губят контрол над Балканите“, продължи сенаторът.

„Затова мога авторитетно да заявя, че цялата тази гнус не е свойствена за българския народ. Тя е внесена отвън и аз вече казах от кой адрес“, обобщи Климов.

ИА ФОКУС

на горе