(БЕЗ) НАМЕСА

Под прекия диктат на Вашингтон
Проф. Чавдар Добрев: Готви ли се България за война с Русия?

Под прекия диктат на Вашингтон
Aвтор:  проф. Чавдар Добрев
Снимка: сп. Сигурност
13 Декември 2020

На нашия народ ще му се наложи да се разплаща сурово заради безгръбначието, сервилността и историческата безотговорност на политическата ни класа.

Говорителката на външно министерство на Руската Федерация Мария Захарова предупреди, че България се готви за война срещу отечеството й.

Ще си позволя да кажа какво мисля по този жизненоважен въпрос?

За мен няма нищо изненадващо в заявлението на Руското външно министерство. И не заради друго, а понеже нашата страна отдавна се e превърнала в послушен сателит, на чиято територия Вашингтон (даже не НАТО) разположиха четири военни бази. Тези бази, строени мащабно по времето на социализма като опорни пунктове на националната ни армия - част от Варшавския договор, днес са предоставени на въоръжените сили на САЩ не за занимания с гопак, ръченица или валсуване, а за военни действия срещу Руската федерация, в това число за разширяване на американското владичество над Черно море, за разузнаване и разполагане на свръхмодерни оръжия. Публична тайна е, че предстои базираното атомно оръжие в Германия да бъде транспортирано в Балтийските държави, Полша, Румъния и България. Нищо чудно, ако е даден ход за дислокация на атомното оръжие.

Не ме изненада и ответната реакция на Бойко Борисов, който опонира, че Захарова ни плаши с призраци, докато България е един невинен ангел на мира. Тук премиерът, както казват руснаците, „лукави“.

Разбира се, Борисов е наясно, че България отдавна се прости със суверенитета си, в това число с „остатъчния“. Неслучайно, най-изостаналата държава в ЕС е отличник в НАТО, на второ място след САЩ, по разходи за отбрана като процент от БВП - 2.6% през 2019 г.; че хвърля милиарди евро за покупка на самолети F-16 и за модерно сухопътно и морско превъоръжаване; че полага завидни усилия за подсилване на черноморското направление на НАТО и на неговата инициатива „Три морета“.

Престараването на нашите управници пред Големия брат стигна дотам, че неотдавна те сами поискаха от посланика на Вашингтон (в чумавите дни на пандемията) да закупят, с милиарди от българския бюджет, още една партида бойни самолети F-16; да внедрят само и единствено американска енергийна формация за дострояването/разширяването на АЕЦ „Козлодуй“. И все се тупат по гърдите, че правят всичко това заради клетия ни народ, че заздравяват во веки веков сигурността на България. В действителност, действията им ги направлява не грижата за сигурността на България, а за собственото им кариеристично подсигуряване (заедно с подсигуряването на Черноморския фланг на НАТО за агресия срещу Руската федерация). Това е голата истина!

Иначе на Борисов ли трябва да бъде обяснявано, че у нас се внедряват интензивно нападателни оръжия? Възможно е, разбира се, информацията, която той получава да е приблизителна. И то защото, въпреки официалния статут на американските бази като българско-американски, те представляват свръхсекретни зони на САЩ, извън контрола на българските власти, в това число на премиера. Всъщност, ако искаме да разполагаме с докрай верни сведения по повдигнатата проблематика, би трябвало да поискаме съдействието на посолството на САЩ в София, намиращо се на улица „Козяк“ 16.

Обърнете внимание на декларацията-отговор на външното ни министерство: „Всички мерки в рамките на Алианса целят засилване на отбранителния и възпиращия потенциал на източния фланг на НАТО, в защита на населението и територията на страните-членки. Мерките са отбранителни, пропорционални и в съответствие с международните норми. Сигурността в Черноморския регион е от приоритетно значение за националната ни сигурност. Загриженост от дейностите на Русия и нарастващата милитаризация в района бе споделена на последната среща на външните министри на НАТО на 1-2 декември“.

Обяснимо е защо Външното ни министерство твърди, че оръжията, които се използват на българска територия, носят отбранителен, а не нападателен характер. Защо избягва да се спира върху „нанасянето на удари, включително по територията на Русия, чрез американски стратегически бомбардировачи, които могат да носят атомно оръжие“.

Тезата на Външното ни министерство за България, която била „загрижена от действията на Русия“, се мотивира „със защита на населението и територията на страните членки“ (явно от руска военна инвазия). Но не се привеждат никакви доказателства за начините и формите, чрез които Москва застрашава българския интерес, националната ни сигурност.

Аз лично не виждам в близки перспективи антируският вектор на нашата външна и военна политика да претърпи промени в положителна насока. Най-вече понеже България, като васална на Вашингтон държава, няма как да провежда суверенна политика. Освен това селекцията и кариерата на висшия ни политически елит зависят изцяло от Запада, по-конкретно от Вашингтон. Американците, а не друг вземат решения за спирането или неспирането на „Балкански поток“ , за фактическото зачеркване на строителството на АЕЦ „Белене“ (обърнете внимание на последната среща и действия на посланика на САЩ нейно превъзходителство г-жа Мустафа). И това те го вършат, въпреки че България спазва стриктно европейските правила и разрешителни. Подобна участ очаква реконструкцията на АЕЦ „Козлодуй“.

Обърнете внимание върху най-тиражните медии у нас! В тях дори и пазарната конкуренция е зависима/подчинена на геополитическата стратегия и интереси на САЩ. Вярно е, че отделните медии представят различни гледни точки към актуалните събития в страната и света. Но това се прави при условие, че медийните собственици и ръководства налагат с твърда последователност доктрината „Нов цивилизационен избор“ , русофобията и антикомунизма.

През последно време зависимостите от САЩ и глобалния капитал, този път в ущърб на живота на съотечествениците ни, ги онагледи отношението на нашите управляващи и опозиция към вноса на ваксини срещу „COVID-19“ .

Никой, нито експертите-медици, нито нашите политици (десни, леви и центристи ) се осмелиха да пледират системно за проучване и евентуално внасяне или местно производство на ваксини, създадени в страни извън Европейския съюз и САЩ. Продължават на държавно равнище да мълчат за висококачествената руска ваксина „Спутник V“ , макар да са наясно с нейната ефективност и предимства. Тази руска ваксина се подготвят да я произвеждат за масово прилагане (още от началото на следващата година), извън Руската федерация и голяма част от бившите съветски републики, още Унгария, Сърбия, евентуално Израел, заедно с милиард дози „Спутник V“ , предназначени за жителите на огромни държави като Индия, Китай, Мексико или Бразилия и др.

В стремежа си да обслужат корпоративните интереси на колективния Запад (съгласно дадените указания от Брюксел), управляващите все още не създават необходимите предпоставки за спешно ваксиниране - от началото до края на 2001 г. – на поне 60-70 процента от населението на България. Освен ако не са приели за неизбежно – в името на брюкселското си чинопочитание - да пожертват живота на десетки и десетки хиляди наши сънародници!

Оказва се: България ще трябва да разшири радикално - още отсега - вноса на качествени ваксини както от държави-членки, така и произведени извън рамките на ЕС. У нас са налице лабораториите, в които могат да бъдат клинично изследвани зададените критерии на ваксините. Разполагаме с фармацевтични мощности, за да внесем технологии за собствено производство на ваксини. И като парадокс, българските граждани сме лишени (защо?) от информация във връзка с предимствата и негативните свойства на различните ваксини, произвеждани в и извън границите на ЕС.

Вносът на над двеста хиляди дози ваксини с американско-европейски произход (съхраняват се при минус 32 градуса температура) няма да повлияе осезаемо върху драматичната ситуация, в която е изпаднала нашата страна. Апропо, България оглавява черната статистика в ЕС по смъртност в резултат на пандемията. Родните политици и експертите-медици подминават още обстоятелството: Еврокомисията неотдавна даде съгласие за внос на ваксини в Евросъюза от страни, които не членуват в съюза. С добавка, отговорността в такива случаи да се носи от конкретната държава-членка, която ще ползва тези ваксини.

Но да се върна към изявлението на Мария Захарова, свързано –така или иначе – и с участието на България в инициативата „Три морета“ , която след сегашното си разширяване се очертава като нов, по-агресивен етап от конфронтирането на НАТО с Руската федерация. Като човек на културата искам да предупредя: на нашия народ ще му се наложи да се разплаща сурово заради безгръбначието, сервилността и историческата безотговорност на политическата ни класа.

Естествено, отговорността на първо място ще я носят парламентарното мнозинство и изпълнителната власт, които са в ръцете на ГЕРБ! Но ще я понесат и парламентарно представените партии, както и президентството, които одобриха влизането на България във външно-политическия блок „Три морета“ , или предпочетоха да „преглътнат“ своите възражения (ако ги имат!) срещу дълбоко погрешното геополитическо поведение на управляващите.

Уви, натрапва се впечатление, че между отделните власти и парламентарно представените партии у нас вече е постигнато негласно споразумение за сляпо следване на политиката на НАТО спрямо Москва. Политика, която да принуди Русия да отстъпва все по на изток пред въоръжения и идеологически натиск; да дооформи „санитарния кордон“  с присъединяване на държавите, разположени край или близко до Черно море и Адриатическо море. И по-нататък, чрез активизация на милитаризираните Румъния и България обръчът около Русия да го стягат Украйна, Грузия, средноазиатските бивши съветски републики. Крайната цел, и тя е до болка е известна: свалянето на Путин от власт с подобие на цветна революция; ново управление ала Горбачов и Елицин; разпад на Руската федерация по модела на ликвидирането на СССР.

За съжаление, понастоящем сме свидетели на повишената агресивност на САЩ, които денонсират едно след друго споразуменията за контрол над въоръжаването, организират нова гонитба в превъоръжаването, мобилизират собствения, а също потенциала на сателитните държави за окончателна разправа с руския народ. В този план, при евентуално избухване на военни действия или на регионална война в Черноморския регион между САЩ и Русия, над България ще надвисне зримо опасността от Четвърта национална катастрофа.

Политическият ни елит обаче, както проличава, като камилска птица е заровил глава в пясъка и главоломно тласка отечеството към пропаст.Тук поставям на предно място самоубийствения акт на премиера и правителството да включат България в инициативата „Три морета“ , да я наредят сред ударните фронтови държави срещу Русия.

Симптоматично е, че през 2019 г., успоредно с присъединяването на България към инициативата „Три морета“ , се реализира „превземане“ на Западните Балкани от НАТО. Така Балканският полуостров все по-определено се превръща в политическо-военно оръдие срещу Русия.

Не е трудно да се намери обяснение как и защо герберите и парламентарните им партньори толкова усърдно помогнаха за завладяване на Западните Балкани от НАТО. Но и досега не съм в състояние да разбера поради какви причини председателят на БСП Корнелия Нинова, както и председателят на ПЕС Сергей Станишев, обиколи също страните от Западните Балкани, за да ги агитира да влязат в НАТО? Кое я мотивира да прояви прекалена активност във връзка експресното приемане на Северна Македония в Североатлантическия пакт?

Доколкото мога да анализирам политическите процеси, останах с впечатление, че още в края на 2019 г. - при посещението си в САЩ - премиерът Борисов е успял да „размени“  дотогавашната си/ни ориентация към Германия на Меркел с влизане на България в инициативата „Три морета“ , под прекия диктат на Вашингтон! Факт, който очаквах да предизвика възмущението и отпора на ръководството на БСП и президента Радев (за ДПС бях убеден, че ще нагодят според конюнктурата).

Напразно! Депутатите от БСП затвориха очи пред договореностите, постигнати в противоречие с националните ни интереси. Корнелия Нинова, която придвижи БСП още по-близко към модела „средностатистическа евроатлантическа партия“ , този път онемя, щом става дума за Русия. Отдавна искам да споделя едно свое наблюдение. Според мен, понастоящем трудно биха могли да се открият съществени разлики между външнополитическите курсове, които провеждат ГЕРБ и БСП (в сегашния ѝ вид) – в този план те са сякаш партии-близнаци. Затова се учудвам на яростта, с която Нинова атакува ГЕРБ, чиито външнополитически виждания и практики тя реално подкрепя!

Президентът Румен Радев също даде рамо на членуването на България във военно-политическия блок „Три морета“ . И което ме озадачи най-силно (след завръщането му от Естония, където взе участие във форума на инициативата на „Три морета“), той определи „Три морета“  като чиста проба възраждащ икономическо-социален почин, изгоден за нашата страна (?!).

Едва ли е нужно да привеждам още данни, за да се види степента на пряка зависимост на управляващите и на останалите властови центрове у нас от политиката и интересите на Съединените американски щати.

Друг любопитен пример, достоен за детската книга „Алиса в страната на чудесата“ . В социологически анкети 75-80 процента от българите определят себе си за хора, настроени дружелюбно към Русия и руснаците, някои даже се обявяват за русофили. Но на парламентарни избори същите гласуват за партиите, които изповядват русофобски възгледи, или се отнасят резервирано към съвременната Руска федерация, Кремъл и управлението на Владимир Путин.

Накрая, принуден съм да установя: днес няма влиятелна политическа сила у нас, която да е в състояние да се противопостави на васалното ни положение спрямо сюзерена САЩ. Да провежда, примерно, суверенна политика като Унгария (Унгария, е член на ЕС и НАТО, както България!). Унгарският премиер Виктор Орбан обаче притежава воля, достойнство и историческата перспектива, за да отстоява великата идея на генерал Де Гол за Европейски съюз на отечествата, в отличие от нашата политическа класа, която разпродава българската ни независимост.

Отново възниква големият въпрос:

„Какво да се прави?“ 

PS.

В Речник на чуждите думи (изд. НИ, 1964 г.) се дават следните определения за лексемите протекторатпротектор и марионетка:

Протекторат (лат. protektoratus) 1. Форма на колониално поробване, при което поробената страна формално запазва държавно самоуправление и администрация, а в действителност е под властта на протектора; прикрито заробване. 2. Държава, която е под властта на протектор. 3. Покровителство.

Протектор (лат.protektor) 1. Покровител, защитник. 2. техн. Предпазител 3. Поробител, който се представя за покровител.

Марионетка (фр. marionette от собс.) 1. Първоначално – кукла , която представлява евангелската Мария. 2. Кукла с подвижни ръце, крака и глава, която се докарва в движение чрез конци и изпълнява роли в куклен театър. 3.прен. Несамостоятелен човек, който изпълнява чужди желания.

на горе