ВРЕМЕ Е...

Тайната вечеря в Земенския манастир

Тайната вечеря в Земенския манастир
Aвтор:  Д. Томов

04 Май 2024

Българското Средновековно църковно изкуство има своя различен и уникален принос в библейската сцена с Тайната вечеря. И тя се намира в Земенския манастир, разказват от едноименната община.

Библейското събитие от Велики Четвъртък е вдъхновило неизвестния майстор, изографисал храма през XIV век.

Анонимният предшественик на Леонардо Да Винчи от нашите земи е видял библейския сюжет по различен начин. На него Христос е изобразен два пъти, с два образа – единият Христос дава хляба, с другият – разлива виното. „Двойния Христос“ не може да бъде видян никъде другаде. Този различен прочит прави стенописа един от най-ценните в света.

Земенският манастир е едно от най-ценните бижута на Средновековието, не само у нас, а и в Европа. Обявеният за паметник, под закрилата на ЮНЕСКО Манастир, е един от малкото запазени Средновековни християнски паметници на вярата по нашите земи. Истинската му ценност е в това, че той, всъщност, никога не е бил разрушаван – сградите около него, манастирските пристройки, оградата – да, но самият манастир – никога. Днес го виждаме такъв, какъвто е сътворен през XI век.

В квадратната църква с размери 9/9/9 се намират едни от най-ценните и неповторими стенописи, изобразяващи последните дни на Иисус Христос.

Тема България

Aвтор: Д. Томов

на горе