ВРЕМЕ Е...

Време е...за Левски
Откриха бюст-паметник на Апостола в парка на Военна академия

Време е...за Левски

26 Ноември 2016

„Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си“...

Бюст-паметник на Васил Левски беше открит днес в парка на Военната академия в София, издигнат по инициатива на български патриотично-военни организации.

На тържественото откриване присъства държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Росен Плевнелиев. Президентът изрази благодарност към военно-патриотичните организации, съюзи и сдружения, както и към „всички родолюбиви българи, които с труда и всеотдайността си“ са допринесли за реализирането на благородната инициатива за издигане на паметник на Апостола. В речта си държавният глава подчерта, че Васил Левски е най-светлата личност в българската история и завинаги ще остане в нашата национална памет със своето слово, дело, велика саможертва и с безграничната си обич към род и родина.

Бюстът е дело на  скулптура  Красимир Ангелов и архитекта Венцислав Йочколовски. Монументът е висок 4 метра, а в основата му е  положен кръст, който символизира саможертвата на Апостола.

След ритуала по откриването и освещаването на паметника в зала „Тържествена” на академията се проведе концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили с участието и на други художествени състави.  

Военната академия е най-старото висше военно училище в България. Паркът на академията е проектиран от австрийския архитект Фридрих Юн Ангер,  който е автор на забележителни в архитектурно отношение обществени сгради и частни домове в София (Духовната академия, Синагогата, сградите, в които се помещават Турското посолство и Китайското посолство). В него се намират беседката на Фердинанд и езерото с форма на буквата „Ф“– началната буква в името на цар Фердинанд, на когото е наречен паркът.  

на горе