ВРЕМЕ Е...

Изложба по случай 140 години от Руско-турската война
Репродукциите гостуват на Народното събрание до януари 2018 г.

Изложба по случай 140 години от Руско-турската война

15 Декември 2017

Изложбата ще пътува в Казанлък и Бургас, а през март ще посети и руския парламент.

На 12.12 в сградата на Народното събрание бе открита изложба с репродукции на картини от елита на руската живопис, организирана от Национално движение „Русофили” и община Казанлък.

Експозицията е посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война и включва произведения като „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Сражението на Шипка” на Алексей Кившенко, „На война” на Константин Савицки, „Бългаските мъченици” на Константин Маковски, „Влизане на Великия княз Николай Николаевич в Търново, 30 юни 1877” г. на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри събитието като изрази удоволствието като домакин Народното събрание да приеме репродукциите на руските автори, „които ни потапят в онези години, когато всички усилия на българския народ са били насочени към неговото освобождение… Това е признателността на българския народ към освободителите й в онзи период, когато започва новото летоброене на България”. По думите й „няма нищо по-хубаво от това да разказваме на децата и внуците си за героичните моменти от българската история.”

Николай Малинов, председател на Национално движение „Русофили”, изрази благодарността си към Народното събрание за възможността „тази изложба да тръгне именно от тук. През януари й предстои да бъде в Казанлък, в дните на освобождението на града, февруари ще бъде в Бургас, около 3-ти март ще гостува и в руския парламент, за да напомним и на Русия нашата благодарност”.
Той припомни, че „след войната при Шипка всички народи от Етиопия до Сирия започват своята борба за национална независимост. Тази война дава окончателната независимост на Сърбия и Гърция. Когато вникнем във всичко това, оценяваме войната по различен начин. Картините показват една война, успяла да съчетае духовното и прагматичното, запазването на България в този исторически момент”. И допълни, че „след като се оказва, че десетки войници и подразделения са кавалери на Георгиевския кръст, на 11 април 1878 г. Алксандър Втори учредява Георгиевската лента.”

Сред гостите бяха представители от посолството на Руската федерация и директора на Руския културно-информационен център Павел Журавльов.

Съветникът по културните въпроси към Посолството на Русия Алексей Новосьолов сподели: „Днес ние споменаваме подвига на руски и български воини по време на Руско-турската война. Тези репродукции отразяват най-характерните моменти на тази война и дават пълна представа за епизодите на руско-турската епопея. Тук всеки може да види световноизвестната картина от Василий Верешчагин „На Шипка всичко е спокойно” и нашият победител ген. Скобелев на белия кон. За нас днес е почти невъзможно да си представим всичките ужаси и лишения, през които са преминали руските войни и българските опълченци. Днес нашата задача е да запазим паметта за техния подвиг. Искам да изразя нашата благодарност и признателност на Народното събрание на Република България и Народно движение „Русофили”, организатори на тази изложба.”

на горе