ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

Кой е господин Тръмп?
Президентите на двете най-мощни държави в света посветиха първата си среща на установяването на взаимнопроникващо доверие помежду им.

Кой е господин Тръмп?
Aвтор:  Георги Вацов 
Снимка: БТА
12 Юли 2017

След срещата на Путин и Тръмп можем с облекчение да заявим, че шансовете за разбирателство и зачитане правата на по-слабите, се увеличават многократно.

Драматичната битка, която кандидат-президентът и Президент на САЩ Доналд Тръмп води вече месеци наред с мощната и богата глобалистка „хидра“, ни караше да се вторачваме в действията и на двете противоборстващи страни, търсейки потвърждение  на надеждите си, че все пак здравият разум и верността към заветите на бащите-основатели на Америка ще победят! Така или иначе, този незатихващ изтощителен двубой, който изложи най-мощната съвременна велика сила на остри и хапливи нападки и скечове в американските и световни средствата за масова комуникация, вече девети месец не дава отговор на въпроса: „Ще стане ли Америка отново велика?“

Подобна ситуация на тотално разделение на нацията и политическия елит в новата история на Съединените щати никой не помни!

Още по време на предизборната кампания ние не криехме симпатиите си към Доналд Тръмп! Обратно на нашите предпочитания, много от сега действащите политици у нас и по света, изповядващи конформизъм и толерантност*, с готовност приеха васалното си положение пред хегемона, „плюеха“ и се подиграваха с Тръмп, убедени, че установилото се статукво няма да бъде нарушено и всичко ще продължи по старому. Така постепенно, с годините, глобална тотална бедност заля планетата, избирателното незачитане правата на малките държави и етноси стана норма, а наложеният примат в международните отношения на употребата на военна сила вместо прилагането на силата на правната норма доведе до войни, насилствена смърт, бежанци и мъка. Сега, въпреки и главно поради победата на Тръмп, в уплах, но и с ярост, всички тези политици, журналисти, политилози, „агитпропи“, транснационални бизнес-акули, банкери и военнолюбци водят своята сакрална битка „ала Сталинград“ с надеждата да не загубят ѝмането си и запазят властта си, за да установят, най-накрая, своя така дълго жадуван „Нов световен ред“!

Главният сблъсък между „воюващите“ страни вътре, в самата Америка, все още е предстоящ, но днес, след срещата на президентите на Русия и САЩ, можем с облекчение да заявим, че шансовете за мир, за разбирателство и за зачитане правата на по-слабите се увеличават многократно.

След Сталин, СССР и РФ не са имали ръководител, който така твърдо и последователно да отстоява интересите на страната си, както Путин го прави. През последните петнадесет години Русия е в подем, въпреки постоянните и невероятни препятствия, които „партията на войната“ в САЩ и Европа ѝ създават. Укрепвайки своята отбранителна способност чрез създаването на нови поколения въоръжения, самодостатъчна и единна, Русия на Путин демонстрира реална военна сила, твърдост при избора на решения и последователност при тяхното отстояване, особено след провокациите в Южна Осетия, Украйна и Сирия.

В тази нова и неочаквана за глобалистите ситуация, много държавни ръководители сами поискаха или ще бъдат принудени да поискат да се договарят с Президента на Русия. Но на всички трябва да е предварително ясно, че Владимир Путин е офицер от най-елитното подразделение на съветското и руско политическо разузнаване „Особый резерв“, където по традиция, на първо място и преди всичко, стои взаимното доверие с човека до теб. Това е изстрадан подход и от тази позиция ръководителят Путин оценява своите партньори, съратници и колеги – сегашни и потенциални.  Той дава доверието си в аванс, както беше с Джордж Буш-младши, с Георги Първанов, с Ангела Меркел, с Барак Обама и очаква договореното и обещаното да се спазва и изпълнява. За съжаление, днешните „глобални“ политици минават през трупове по пътя си към властта и парите, въобразявайки си, че като назубрят и следват уроците на Макиавели, правят голямата политика. Да, ама не!

За тези 16 години само двама световни лидери могат да се похвалят с доверителни лични отношения с президента на Русия Владимир Путин - Силвио Берлускони, с всичките си странности, и Герхард Шрьодер, с осиновеното 3-годишно руско момиченце Виктория. На такива доверени хора Путин обикновено задава въпроса: „Какво искаш да направя за теб?“. И прави за тях всичко, защото може всичко – и спонсорство за любимите им футболни отбори, и високоплатена и престижна работа в мощно съвместно предприятие, и много, много друго! Принципно и доверително!

Бизнесменът-милиардер Тръмп, сега вече Президент на САЩ, явно, обстойно е изучавал партньора си от Русия и е водил разговора си с него така, че друг един бивш топ-мениджър на огромна транснационална компания, а сега държавен секретар на САЩ – Рекс Тилерсън – да може да направи заключението, че „между тях, двамата, се появи „химия“ т.е. има взаимно привличане!

Срещата на 7 юли т.г. в Хамбург продължи 136 минути – рекорд за двустранни срещи във формата Г-20, като двамата ръководители нарушиха крещящо програмата на срещата, поставяйки в странно положение министър-председателя на Япония Абе и лидерите, обсъждащи острия въпрос за измененията в климата на планетата. Нещо повече, хора от екипа на Тръмп нееднократно са надничали в залата за преговори, подсказвайки, че срещата трябва да приключва, като за краен вариант са използвали и Мелания Тръмп, която е трабвало да „вразуми“ съпруга си. Безрезултатно!

Ето това е главният, основен резултат от тази среща. Президентите на двете най-мощни държави в света, на които им предстои да работят заедно още много години, посветиха първата си среща на установяването на взаимнопроникващо доверие помежду им. Те предварително са търсили този резултат, но не са очаквали, че това ще бъде възможно още на първата им среща и затова са планирали време само за запознаване в рамките на 45 минути, за което говори и предварителната програма за следващите им срещи!

Естествено, смелостта и мъжеството на Тръмп са смайващи! След продължилите месеци наред атаки, че Путин му е „спечелил“ изборите, след по „гьобеловски“ повтарящите се твърдения, че руските хакери с подкрепата на държавата са „решили“ изборите в полза на Тръмп, след тиражираните в пресата десетки лъжи и внушения за руския „звяр“ Путин, да се решиш да нарушиш програмата и да дадеш повод журналистите да кажат, че „няма човек в света, който да може да устои над два часа на вербовката на Путин“– това показва, че Тръмп е напълно готов да гради мостове, а не да разрушава! Той действително желае Америка да бъде велика и той разбира, че Путин е съгласен с него, стига Америка да не пречи и на стремежа на Русия към подобно величие! Тази среща можеше да продължи още дълго, защото в живота има ситуации, когато е крайно важен процесът, а не резултатът!

И все пак какви са реалните резултати?

Приета е предварително договорената схема за установяване на зона на деескалация в югозападна Сирия, което действително е пробив, имайки предвид подкрепата, която САЩ оказваха на сирийските опозиционни сили в този район. Особеното е, че за реда ще отговарят бойците от военната полиция на РФ, които в голямото си болшинство са мюсюлмани от Чечня и Ингушетия.

По предложение на В. Путин е договорено назначаването на специални представители на САЩ и РФ за урегулиране на ситуацията в Украйна в рамките на Минск-2. Интересното в случая е, че последната месторабота на вече назначения американски представител Курт Волкер, е директор на политологическия институт на Джон Маккейн в щата Аризона т.е. това е поредната тактическа отстъпка на Тръмп на ястребите от неговата републиканска партия в Конгреса. В същото време има и съществена промяна: специалният предствител ще бъде на подчинение на държавния секретар Тилерсън, а не, както досега, на вицепрезидента на САЩ.

Продължително е обсъждан въпроса за киберпрестъпността и ролята на двете правителства за овладяването на този процес. Тръмп е задавал въпроси по повод на т.нар. вмешателство на РФ в президентските избори в САЩ, като Путин е отрекъл тези обвинения, посочвайки отсъствието на доказателства и факти. По предложение на руската страна е обсъдена възможността да се създаде двустранна работна група, която да регулира взаимоотношенията в тази област.

Разгледана е ситуацията на Корейския полуостров, като страните взаимно са се информирали за позициите си по този въпрос.

Решено е било да бъде ускорено назначаването на нови посланици на САЩ и РФ в двете страни.

Като цяло, без съмнение, първата среща на президентите на Русия и Съединените щати е от голямо значение и е преминала твърде успешно. Тя безспорно създава благоприятен субективно-психологически климат, който днес е крайно необходим за реализирането на конкретни планове и действия, дългоочаквани и решаващи за двустранните и международни отношения. Естествено, вътрешнополитическото положение на Тръмп е много по-сложно и взривоопасно от това на Путин. Не случайно Тръмп отказа участие в предварително обявената пресконференция, за да си запази възможността да реагира адекватно на очаквания ураган от обвинения, спекулации и откровени лъжи по повод неговото поведение и позиции по време на срещата.

Ще ни се да вярваме, че извънсистемният, сега навлизащ в голямата политика американски президент ще съумее да съхрани твърдата си убеденост, а и да продължава да кара и болшинството американци да повярват, че е възможна и реална промяна в модела на историческото развитие на САЩ, за да се увенчае с успешно претворяване в живота на крилатата фраза: „Да направим Америка отново велика!"

А това е и надеждата на мислещите и родолюбиви българи за нашата си България!

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

*толерантност ( латински: tolero, tolerantia — понасям, издържам, претърпявам, търпение, търпеливост). Исторически значението му е  предимно на издръжливост, поносимост към дълго действащ негативен фактор.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе