ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

Калейдоскоп / Септември 2017
Подбор и коментар на Георги Вацов

Калейдоскоп / Септември 2017
Aвтор:  Георги Вацов 

16 Ноември 2017

На човечеството му е омръзнало да се мрази, да воюва, да го мамят, за да печелят повече, да противопоставят народите един на друг!

На остров Русский в Източно море морският бриз развява знамената на над 60 държави от азиатско-тихоокеански регион, събрали се на третия, станал вече традиционен, Далекоизточен икономически форум под надслов „Да създадем новата реалност!“. Японско море и Източното море образуват една обща вътрешноморска територия, свързваща Русия, Северна Корея, Южна Корея и Япония. Три от тези държави са в първата десятка в света по размер на БВП, а четвъртата, НДР Корея, е страната с втората по големина армия и единствената, незначителна по територия и население държава, която в ХХI век е в състояние да прави изпитания на атомни и водородни ядрени заряди и да изстрелва балистични ракети. Разкъсваните от вътрешни противоречия САЩ и Доналд Тръмп, с непремерените си изказвания и импулсивни действия, по нищо не се отличават от непредсказуемия грандоман и психически неуравновесен човек Ким Чен Ун. Светът, или поне Тихоокеанският регион, действително е пред прага на унищожителна война. Сеул е само на 35 мили от 38-я паралел, а артилерията на НДРК (11 хиляди оръдия) има далекобойност до 60 км, включително и системи за залпов огън. И както каза Путин, за този вид бомбардировки няма създадени противодействащи системи, а откриването на тяхното местоположение е практически невъзможно. Цялата тази военно-политическа ситуация наложи огромен отпечатък върху провеждането на икономическия форум  превърна го в място на Големите надежди. Към искрено търсене на приятелска атмосфера, към конструктивно сътрудничество и нов поглед към отношенията между хората и страните в Тихоокеанския регион съдействаха и други обстоятелства: излизането на САЩ от Договора за транстихоокеанско сътрудничество, стремежът на Япония да подпише най-после мирния си договор с РФ, видимо огромното желание на новите президенти на Република Корея и Монголия да установят доверителни отношения с двама силни политици  Путин и Абе и не на последно място изключителният интерес на бизнеса от високоразвитите Япония и Корея към пазарите на развиващите се страни, особено към обезлюдения, но огромен по територия руски Далечен изток.

За наблюдателите, които следяха отблизо случващото се на форума бе огромна изненада невероятно доброжалателният тон на пленарните заседания, в кулоарите и в залите за преговори. Когато в САЩ громят паметниците на националните си герои, когато Меркел на предизборните ѝ събрания я замерват с домати, а цяла Франция е залята от протести срещу новоизбрания президент Макрон, когато Великобритания напуска Европа, а Полша иска репарации от Германия, когато испанското правителство воюва с каталунците, излезли да защитават независимото си мнение как да живеят, а украинското правителство разстрелва собствения си народ, във Владивосток цареше атмосферата на един бъдещ, нов свят, където хората се уважават и приемат с пълно разбиране чуждото мнение, където ръководителите могат и знаят как да намират решения и на най-трудните ситуации  всичко това „крещеше“, че на човечеството му е омръзнало да се мрази, да воюва, да го мамят, за да
печелят повече, да противопоставят народите един на друг!

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В БРОЙ 9/2017 НА СП. „СИГУРНОСТ“

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе