ЗАД НОВИНИТЕaqmn->name

„Пост-истината“ и „новините-менте“
Калейдоскоп Март/Април

„Пост-истината“ и „новините-менте“
Aвтор:  Георги Вацов 

02 Юни 2017

„Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни“ –  Св. Йоан 8:32

След президентските избори в САЩ през миналата година, въпросите на тоталната дезинформация придобиха невиждана острота. Войната между президента Тръмп и основните американски средства за масово осведомяване е на унищожение, като никой и от двете страни няма намерение да търси компромис. Въпросът е от изключителна важност за бъдещето на човечеството, защото ако не възтържествува истината, ако не се изкоренят говоренето и оценките с двойни стандарти, ако не спре надуването на финасовите „балони“, ако не се преустанови подменянето на традиционите за всяка нация и религия ценности и морал със сурогати и „ментета“, то светът много скоро ще се окаже в неуправляем хаос и анархия.

Всичко започна с определянето от Оксфордския тълковен речник на неологизма на 2016 г. – „post-truth“ или „пост-истина“. И тук възникна огромен парадокс – „А, кой е съдията?“. Кой е този, който може да определи кое е лъжа и кое – истина? Философите твърдят, че абсолютна истина няма, истината винаги е относителна. В тази относителност честният човек търси максимална обективност, която да се базира на осъзнатото съгласие на хората по главните въпроси на битието. В това отношение, най-верният ориентир за нас, православните християни, е Христовото учение, което вече над 2000 години е вяра и упование на милиарди хора! За нас е важно, как и с какви истини през вековете нашият мъдър народ е оценявал събитията в живота си и случващото се по света! За нас са важни истините и на Левски, и на Ботев, и на Иван Хаджийски, и на Алеко Константинов, и на Иван Вазов – на всички, които са писали, говорили или действали без да искат да им се плати или да получат висока служба! Безкористно, в името на благородната идея и за благото на народа си!

Единственият начин да се борим с „ментетата“ – новини, идеи, позиции, стоки, продукти, лекарства, услуги и пр., е гласно и явно да ги сравняваме с еталоните, с традициите и най-вече с казаното от един и същи човек в различно време – само така може да се спре тоталната дезинформация, заливаща обществото и водеща до деградация!

Откриваме нашата нова постоянна рубрика: Истината, във вид на „Антидот – противоотрова“ и „фейк пост-истина“, която е отровата за обществото в епохата на ментетата!

Фейк: По време на предизборна среща във Враца, лидерът на партия ГЕРБ Б. Борисов каза: „Слава на президента Путин. Чак на него му стана смешно, когато му се обадих. Викам му: „Моля те, православни християни сме, не ни взимай 90 милиона лихва“. (2 март 2017 в-к Труд)

Антидот: „Съдът удовлетвори основните искания на АСЕ за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP“ – заяви на 16 юни м.г. представител на „Росатом“. Лихвата, която е опростена от „Росатом“, не е 90 млн., а 23 млн. 800 хил. евро и тя е натрупана поради забава изпълнението на решение на съда. И второ, стойността на оборудването за АЕЦ „Белене“, приета от арбитража в Париж, е 550 млн.евро, а съда присъжда държавната НЕК да плати 601 617 133  евро, без лихвите. Така, че остават 93 943 182 лв., които са разноски по делото и неустойки. Тези пари трябва да се платят от този, който е взел решението за прекратяване на търговския договор и не е направил необходимото, за да спечели делото в Париж, показвайки собствената си несъстоятелност. Престъпление по смисъла на закона е финансовите средства по изпълнение на решението на Арбитража да се вземат от бюджета или от резерва т.е. от данъкоплатците, а не от причинителите на вредата. В цялата тази история умишлено се спекулира с една сума от 90 млн. лева, за която бившия министър Т. Петкова заявява, че „Успяхме да спестим на българските данъкоплатци близо 90 млн. лева", а Б.Борисов казва на Путин, „Не ни взимай 90 млн. лихви!“ Но това не са тези 93-те млн. лева, за които става дума по-горе и които реално са платени на руската страна над стойността на оборудването! Супер фейк с висока цена!

Фейк: Американската телевизия CNN цитира изказване на президента Тръмп по повод показваното по американските частни телевизии и изпуска една дума: „Ах, Доналд Тръмп заяви, че... средствата за масова информация са врагове на американския народ.

Антидот: Доналд Тръмп буквално казва: „Лъжещите средства за масова информация са врагове на американския народ!“ Нарочното изпускане на една дума – „лъжещите“, превръща новината в „менте“, защото поставя на една плоскост и тези, които казват истината, и тези, които не казват истината.

Особено показателен в умението да разпространява „пост-истини“ е известният блогер Илиян Василев. Ето някои бисери по темата:

Факт:Тъй като не могат да изключат сетивата Ви, за да не видите откровената демагогия, откритите лъжи, когато Ви обещават, манипулират съзнанието чрез пост-истини и алтернативни факти  докато стигнете положение, при което от фейк окръжаваща среда престанете да усещате къде, защо и как живеете, не разпознавате добро от зло, истина от лъжа“.

С този текст Ил. Василев обяснява какво е „пост-истина“ т.е. той знае, но я разбира и практикува така, както „дяволът чете евангелието“.

Фейк на Ил.Василев: „В малкия промеждутък, в който му позволиха да бъде държавен глава, президентът Плевнелиев свърши много, при това без да се самоизтъква... Президентът Плевнелиев е в друга орбита по отношение на политически и човешки морал, оценено спрямо много предишни български президенти, да не говорим политици“.

Антидот: За оценката на Р. Плевналиев и качествата му като президент са изписани „тонове мастило“ и са му дадени красноречиви определния, в т.ч. негово собствено признание, че в предишните си животи е бил „ирландска пастирка“; откровението му, че Далай Лама никога не е идвал в България; илюстративния многозначителен фон с планинската верига от САЩ, в момент, когато се обръщаше към българския народ с новогодишното си послание; нелепият подарък на папа Бенедикт XVI – 200 кг. „златно“ яйце от стомана, високо 2 м – от името на бедна България; речта му по случай Деня на Освобождението на България, в резултат на Руско-турската война 1877/78 година, където пропусна да спомене участието на руските, украинските и румънски войници и офицери; гафът в названието на Програмата за работата с малцинствата на сайта на Президентството, където шашардисаните читатели прочетоха „мангали“ вместо „роми“.

А ето и някои определения на видни наши анализатори за младия член на БКП, впоследствие президент, който в съня си е носил плакат в подкрепа на опозицията на митинга през ноември 1989 г.: К.Кеворкян: „...Плевнелиев издигна „изкуството“ на политическото слагачество до неподозирани висоти. Плевнелиев е подставеното лице на фалшивото празнословие. Търкаляйки се по германските „паркинзи“, правейки пари неизвестно как – изведнъж да се домогне до най-представителния пост в една държава"; Д-р Николай Михайлов: „Плевнелиев трябва да бъде изучаван, първо, като възхитена жертва на своята прекраснодушна недооценъчност и второ, като изделие на амбициозна съветническа клиентела от коляното на Сорос, ешелонирана от тук до Виена“; Д-р Тони Филипов: „И ако Плевнелиев наистина няма инстинкт за самосъхранение, то той е опасен за себе си, а в бъдеще, като президент, и за нас“.

Фейк на Ил.Василев: Нека бъдем наясно - налаганата представа за това, че България е традиционно русофилска нация е огромна манипулация, върху която стъпва лъжата за предопределения ни нисък капацитет за синхронизиране на собствените ни, с европейските и атлантически ценности“.

Антидот: В социологическо изследване на WIN/Gallup International, проведено през октомври – декември 2016 година, сред населението на 66 страни по целия свят, на въпроса: „Към коя страна бихте се обърнали за помощ в случай на агресия срещу България?“, 42% от анкетираните български граждани са отговорили – Руската Федерация, а към САЩ за помощ биха се обърнали 17% от българите.

Фейк на Роналд Ът от 1990 г.:България трябва бързо да приеме всеобхватна програма за приватизиране на своите повече от 2200 държавни предприятия, на земеделските стопанства и хилядите малки обекти в сферата на търговията и услугите, ако иска да избегне икономическия спад, пред който е изправена сега. Главната причина за ниския жизнен стандарт в България е неефективността на държавните и управляваните от държавата предприятия, които използват неефективно квалифицираната работна сила на страната, оскъдните капитали и суровини“.

Антидот от проф.Ив.Ангелов от 2017г.: „България достига най-високо ниво на производството си през 1988г .Съдейки по структурата на производството, към тази година сме били средно развитата индустриално-аграрна европейска държава. Тези производства са били организирани в основата на интеграцията в рамките на СИВ. След 1989 година започва икономически разгром във всички сектори на икономиката. Такъв катострофален срив на произвостквото и за толкова дълг период не е имало нито след Пръвата, нито след Втората световна война. Сривът на много производства беше не в проценти, а в пъти, и то много пъти! Обществото, което го допусна е достойно за съжаление! А, за неговите политици по това време преценете къде им е мястото!“.

Епитафия от Ричард Ран, ръководител на екипа, изготвил Програмата за икономически растеж и преход към пазарна икономика в България, октомври 1990 година: „Професор Иван Ангелов (ст.ик.съветник на министър-председателя в този период и по-късно – б.м.) спечели уважението, възхищението и приятелството ми за всичко, което извърши при ръководството и участието му като съветник по проекта и за формирането на много талантлив български екип, който да ра­боти заедно с нас по приключването му. Нещо повече, той беше най-важният лост при превръщането на разработката в извънпартийна, като ни осигури необходимия достъп до лидерите и икономическите съ­ветници на опозиционните партии“.

Фейк: Канадският министър на външните работи г-жа Кристи Фриланд (Chrystia Freeland) отговори, по повод написаното в американския сайт „Consortiumnews.com“, че дядо ѝ по майчина линия е бил главен редактор на нацистки вестник в окупираната от Хитлер Полша: „Това е лична информация. Американските чиновници публично заявиха, и даже Ангела Маркел публично го заяви, че Русия предприема опити да дестабилизира западните демокрации, поради което, мисля, че никой не трябва да се учудва, че подобни опити се правят и по отношения на Канада. Аз считам, че канадците и другите западни страни трябва да бъдат готови, че такива опити ще има и против тях“.

Антидот: Внушавайки, че зад публикацията стоят руски интереси, г-жа външния министър на Канада, която е ярък защитник на украинските националисти, бе принудена чрез свой представител да публикува следното изявление: „Преди много години, министърката е подкрепила своя чичо да проучи и публикува тази тежка глава от живота на нейния починал дядо. По същия повод канадското издание „Globe and Mail“, което в първата си статия по този повод пише, че г-жа Фриланд е „станала мишена на безпочвени обвинения на промосковски сайтове за това, че украинският ѝ дядо по майчина линия е бил нацистки колоборационист“, впоследствие, във втора своя статия, притиснато от фактите, уточнява: „Фриланд над 20 години е знаела, че нейният украински дядо по майчина линия е бил главен редактор на нацистки вестник в окупирана Полша, обливал с кал евреите по време на Втората световна война.

Фейк:България категорично е готова да бъде първата страна, която открито ще постави въпроса за свалянето на санкциите срещу Русия. Е, ако БСП дойде на власт – Корнелия Нинова, 4 март т.г. „Необходимо е постепенно да пристъпваме към отмяна на санкциите спрямо Русия – Илиана Йотова, 26 февруари т.г.

Антидот от Сергей Лавров, министър на външните работи на РФ: „Нашите западни колеги казват, че няма да свалят своите санкции, (а ние и не молим за това), докато Русия не изпълни минските договорености. Договорът от Минск трябва да се изпълнява от тези, които противостоят един на друг – Донбас и украинското правителство“ – Москва, 9 март т.г.. „Ние също искаме минските договорености да се изпълняват, и ние няма да свалим нашите санкции към Евросъюза, докато не се изпълнят минските договорености. Това трябва да е ясно“ –  Мюнхен, 18 февруари т.г..

Ако целта на двете видни БСП-дами е била да направят добро впечатление на руското посолство в София и на левия, проруски електорат преди изборите, то те са постигнали целта си. Но ако става дума за адекватна позиция по изключително важния за България геополитически проблем, то мислещите политици би трябвало, преди всичко, да си отговорят аргументирано на въпроса: нарушила ли е РФ международното право, откликвайки на молбата за присъединяване на Крим към Русия, узаконена с всенароден референдум и има ли обективни факти, доказващи, че РФ е страна във вътрешногражданския военен конфликт, разгорял се в държавата Украйна. Когато има обективен отговор на тези въпроси, тогава ще стане ясен и пътя към решението за отмяна на контрасанкциите, касаещи българските стокопроизводители и строителните работници.

N.B.  „Няма нищо тайно, което да не стане явно, нито пък скрито, което да не стане известно и да не излезе наяве –  св.Лука 8:17.

Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни –  св. Йоан 8:32.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе