VIII Форум
15.09.2019 г. пресклуб на БТА

Защо така обичаме да ненавиждаме Русия
VIII Национален дискусионен форум БРОД ЗА МИР

Защо така обичаме да ненавиждаме Русия

31 Октомври 2019

За малка България враждебното говорене (не само за Русия) ражда и произвежда омраза. Омразата е несъвместима с мира.  „Участваш ли в промяната ще стане“- сещам се пак за мотото в кампанията на Американското посолство…СИЛАТА Е В НАС!!! Как да участваме в промяната, за да стане?! В коя промяна?!

...Професор Орлин Загоров дари българската нация със своя труд „Въведение във Философията на устойчивото развитие“.

Как този морален кодекс за действия и поведение– основани на колективни ценности, можем да превъплътим и внедрим в нашия болен живот?!

…Американското посолство подкрепи десетгодишния труд на БРОД за България и поде чудесната инициатива: „Участваш ли в промяната ще стане“ „Силата е в теб“ където накрая категорично заявява „Посолството на САЩ в България приветства
Българския Дух“!!!!

„Изключителният гражданин на Санкт Петербург, академик Димитрий Лихачов, нарече моята Родина „Държава на духа“, тъй като от България Русия е получила своята писменост. От нашите земи в Русия е дошла християнската вяра и Старобългарския Църковно-Славянски език…Тази фраза на Румен Радев, на такъв авторитетен световен форум, който обсъди глобални стратегии за устойчиво развитие, включи България в един нов изключителен „оркестър“ на световната сцена /за който нашите читатели ще се запознаят подробно в рубриката „Калейдоскоп“ на настоящия брой на списание „Сигурност“/. Модераторът на форума в Санкт Петербург – Софико Шаварнадзе /международник „RT“ и внучка на Едуард Шаварнадзе/, характеризира речта на президента Радев с определението „потресаваща“!!

...В този безпорядък от наложителни „прозрения“ в последните дни /пък било то и от дъното/, но със самочувствието на духовни хора, не ни остава друг избор, освен смело да изкрещим заглавието на автобиографичната книга на Шимон Перес – „Няма място за малки мечти“!!!

...И, както ни учи този пътеводител за бъдеще, нужно е не само да осъзнаем какво се е случило, но и защо...да мечтаем и да видим в себе си силата да променим света...

„Участваш ли в промяната ще стане“- сещам се пак за мотото в кампанията на Американското посолство…СИЛАТА Е В НАС!!!
Как да участваме в промяната, за да стане?! В коя промяна?!

„...Аз възприемам света единствено като поле за културно съревнование между народите“ – казва видният български революционер Гоце Делчев.

В резултат на проведените дискусии и генерирани позиции през годините, БРОД за България ще утвърди и в рамките на този форум стремежа към баланс на българското общество по пътя към единен национален процес за смяна, не модела на управление, а промяна модела на развитие на България като „национална кауза”. VIII Национален дискусионен форум БРОД ЗА МИР се организира съвместно от БРОД за България и Български национален съвет за мир.

Форумът е с фокус към темата за мира и повишаване авторитета на България като миролюбива страна, независимо от действията на институциите, провокиращи гражданския мир. Ще бъде обърнато специално внимание на призива за обявяване на България за „Зона свободна от ядрени оръжия“ от председателят на Българския национален съвет за мир проф. Нако
Стефанов.

Ги Меттан е елитен журналист, президент и основател на „Presse Swiss“ (Швейцарския клуб на Пресата), председател на Швейцарско-руската търговско-промишлена палата, депутат и общественик (консерватор). „Не е необходимо задължително да се мрази Русия, за да се води диалог с нея“ – както заяви и премиерът Борисов, но това е посланието на специалния гост във форума г-н Ги Меттан (Швейцария), което превръща в световен бестселър неговата книга „Запад-Русия: една хилядолетна война / Историята на русофобията от Карл Велики до Украинската криза“.

Ние ще представим този труд за първи път в България и ще насочи вниманието към политическата система на запад, към глобалните медийни манипулатори и ще разкрием факти около своето изследване за зараждането и формирането на изкривените представи за Русия.

Ги Меттан е възможният отговор-баланс, а защо не и „новия Макгахан“ за България.

За малка България враждебното говорене (не само за Русия) ражда и произвежда омраза. Омразата е несъвместима с мира. Днес ние тук няма да говорим враждебно и ще творим мир…

Тук при нас дори и „с примка на шията“ участва председателят на НД „Русофили“ Николай Малинов и ръка за ръка с Юлиус Фучик ще призовем и от нашата трибуна: „Хора, бдете!“. Европа е по-силна с Русия беше мотото на Копринка, където г-н Ги Меттан формулира действията на българските власти от последната седмица като репресия.

Политическите „лидери“ използват органи /институции/, които следва да са независими и да пазят държавността, спокойствието и правата на своите граждани. Ние не сме поданици, нито колониална маса, нито просто територия, в която към днешна дата, използвайки държавни инструменти, някой ще руши българския граждански мир, ще се гаври с човешките ни права, ще налага омраза, презрение и нагласи, обобщени в последните десетилетия от ефективността на Терминал 2.

Днес, в условията на нарастващо напрежение в света и усилващо се геополитическо противопоставяне въпросът за това да се търсят канали и възможности за диалог, както и за търсене на компромиси и разумни решения се превръща в ключов предвид избягване на конфликти от различно естество. Особено е вярно това за страни като нашата, която днес се намира в обстановка на демографска катастрофа, вътрешни конфликти, полуразрушена икономика и т.н. В този смисъл следва ясно да се заяви, че ние не желаем да бъдем нито площадка, на която да се разиграват геополитически битки, нито стена възпираща нечии въображаеми или реални опасности. Точно обратното, нашето желание е Отечеството ни да стане мост на мира и доброжелателното сътрудничество. В този план е и нашето желание не само България, но и Балканите да станат зона без ядрено оръжие, а балансите гарантиращи и гражданския мир – задължителни.

на горе