ЗАД НОВИНИТЕ

За истината и здравия разум
Във времето на всеобщата лъжа да се говори истината – това е екстремизъм

За истината и здравия разум
Aвтор:  Георги Вацов 

13 Май 2016

Днес, проявата на здрав разум в света се приема за синоним на прагматизма, който предполага отказ от двойни стандарти и неприлагане на удобни схеми по целесъобразност в ущърб на истината.

„Във времето  на всеобщата лъжа да се говори истината – това е екстремизъм”    
Джордж Оруел


По информация на агенция „Блиц”, в деня, когато се е гласувала оставката на първото правителство на ГЕРБ, на 21 февруари 2013 година, Бойко Борисов е заявил в пленарната зала: „Досега съм си мълчал, но моля, в дните, които остават на парламен-та, да направите една комисия, да извикате директора на разузнаването, да видите какъв материал е постъпил официално от партньорска разузнавателна централа, в която те уведомяват, че се подготвя атентат по мен - официален документ, не за разпростра-няване. Там, в този документ се казва (за Борисов - бел. ред.) „заради това, че накърни много сериозни интереси на международната организирана престъпност се подготвя атентат и поръчител е Ахмед Доган.”

По-късно вестник „Сега” съобщи: „Главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка след това твърдение и онзи ден обяви, че става въпрос за „лист хартия”, получен в Националната разузнавателна служба (НРС) на 8 юни 2005 г. от балканска държава. „На него под думите „строго секретно" пише, че по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат срещу главния секретар на МВР Бойко Борисов заради това, че той е предприел голям брой репресивни мерки, насочени срещу лица от сферата на организираната престъпност. Планираният атентат е в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов", съобщи Цацаров. По думите му, документът е преценен от НРС като такъв с изключително ниска степен на достоверност. Сигналът не е на бланка, няма подпис и печат. „Трудно мога да си представя Доган главен секретар на МВР"– коментира Цацаров”. 

Непосредствено преди изборите през май 2013 година, в свое интервю, председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев неафиширано заяви: „В живота на Бойко Бори-сов заплахите са ежедневие, но той не ги афишира". В нощта на изборите на 13 май 2013 година, бе разпространено съобщението:. „по непотвърдена за момента информация се оказа, че в изборната нощ е имало стрелба!  Някой е стрелял по НДК с пистолет! Доказателство за това е пробитото от куршум стъкло на сградата". 

На 25 февруари 2016 година журналистката Ирина Цонева съобщава по БНТ: „Заплахи за убийство на премиера Бойко Борисов са получени в последните дни. Заплахите са били получени в анонимен плик за писмо в Министерския съвет.Те включвали снимка на Борисов, куршум и заплашителни послания с изрязани от вестници букви. Вече е започнала проверка на заплахата като писмото е иззето от службите. Проведени били и разпити на служители в Министерския съвет, за да се установи пътя на писмото.

Прави впечатление, че през последните месеци българският преход от социализъм към капитализъм се превръща в трагикомедия с водевилен привкус! Имаме президент, който с вечно услужливата си физиономия и порaзяваща уста, срива представата за интелигентност, почтеност и реализъм, характерни за ръководителя на всяка цивилизована държава. Имаме нов министър на образованието и науката, която, освен, че е завършила гимназия и университет, по всяка вероятност, никога не е влизала в класна стая, аудитория или научна лаборатория в друго свое качество. Имаме министър на вътрешните работи, която е специалист по „проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламен пазар, медиите и общественото мнение", която се стреми да съвмести операциите по борбата с престъпността с пиар акциите за „успокояване" на коалиционните партньори на партия ГЕРБ. Имаме министър на отбраната, който поради тясната си военна специалност, докато се упражнява пречупен в кръста на тема „хибридна война" и „стратегическа концепция", „скелето" на отбранителната ни способност, май скоро ще рухне. 

Имаме нов министър на правосъдието, която няма и ден практически опит в областта на правораздаването, но затова пък е свой човек в Брюксел и се оказва,че отново ударението се поставя върху това, как да впечатлим ЕК, че се реформираме така, че да не спрат фондовете и да ни пуснат в Шенген, вместо практически да се захванем с истинската реформа в съдебната система – с други думи: произвеждаме красиви опаковки вместо съдържание!. С този дефицит на управленски капацитет, единственият спасителен вариант е възможността лидерът, който оглавява изпълнителната власт в републиката да бъде човека-оркестър, компенсиращ кадровата „вакханалия" с компетентност, диалогичност, политическа интуиция, честност и отдаденост на идеята за доброто на народа и държава – просперираща и уважавана от целия свят. 

Неолиберализмът създаде един изключителен феномен – всевластието на рекламата! За да бъде продавана добре една стока вече не е необходимо тя да превъзхожда произведените от конкуренцията аналози – реализацията ѝ и съответно високите печалби са функция от умението на „гениите" на рекламата да я поднесат така, че тя да се прииска на всеки седнал пред телевизора, пред компютъра, с вестник в ръка или слушащ радио на вилата си! Така се продават не само стоки, но и акции на губещи компании, така се избират президенти, за които впоследствие се разбира, че не познават политическата карта на света и т.н. С навлизането на дигиталната техника хората вече не осъзнават как дадена стока или човек стават техния избор, животът им е част от виртуален свят с господството на „25-я кадър"! От този изключителен високотехнологичен пробив най-безочливо и повсеместно се възползват и политиците ! И тук „царе" и „законодатели на модата" са американските консултантски компании, които навлязоха и в България, за да печелят от криминалната приватизация и паралелно да промиват мозъците на шашардисания от промените народ. 

Липсата на законови регламенти даде възможност на българските рейдъри с компетентната помощ на американските си партньори, не само да приватизират българската икономика, но и да поставят на високи властови позиции контролирани от тях лица. Една такава компания, учредила приватизационен фонд в нарушение законите на Полша бе изгонена от страната без право да работи на нейна територия, докато в България тя стана съсобственик и успешно „консултира" известна българска бизнес-група – инвестиционен посредник, консултант и съсобственик при приватизацията  на  най-големите и печеливши български фирми и предприятия в периода от 1993 до 2010 година.  Ако цената на една PR-кампания за избор на президент на САЩ стига до един милиард долара, то за останалите страни тази сума e по-малка, но преекспонирането на подхода „да се внушава добро впечатление" вместо конкретна работа, както всичко в природа, се лимитира от постигнати резултати. САЩ най-дълго ще са „меката" на политическата реклама, защото неограничено печатат пари и съкровищни бонове и продавайки ги на останалия свят, най-дълго ще имат ресурс да държат в неведение собствения си народ чрез изтънчени рекламни трикове! В нашите бедни страни този „парад на лъжата", при драматичното отсъствие на краен резултат, който да потвърждава написаното и казаното от съответния рекламиран политически субект, ще доведе до гняв, негодувание и всенароден катарзис! 

Палмата на първенството при използването на политическите пиар технологии, естествено, се държи от партия ГЕРБ и нейния лидер, който още преди да осъзнае накъде го тласкат „царете" на този вид услуги, успя да изгради медийния образ на бореца за справедливост с крилатата фраза „Ние ги ловим, те ги пускат!".Новият Робин Худ, като един друг актьор, Роналд Рейгън, талантливо създаваше видимост за битка на доброто със злото под светлината на телевизионните прожектори, прелитайки като Батман от акция на акция. Но нищо и до днес не се променя с престъпността в България и Брюксел продължава унизителния мониторинг вече девет години! Новоизлюпените ни богаташи, парвенюта и олигарси не престават да градят империите си, следвайки „принципите" на героя от филма на Оливър Стоун - Гордън Геко: „Аз не създавам нищо. Аз притежавам. Ние създаваме правилата. Новините, мира, глада, катаклизмите...  Не си толкова наивен, че да мислиш, че ние живеем в демокрация, нали? Това е свободния пазар".

След кратка управленска пауза, през което време се преструктурираха ресурсите, нашият пиар-герой вече е качен на върха на властовата пирамида в София. Започва решителна битка и с боклука, и с монополите, и с бездомните кучета, и с безразборното строителство, и със задръстванията. Но ефектът е бавен, защото това са „дълги" задачи, а за успеха на всяка пиар кампания е необходим осезаем, видим и бърз резултат. И той е намерен - строителството. Как се строи, кой строи, откъде идва бетона и асфалта – това е друга тема, сега главното е да се режат трикольорни лентички, независимо кой е договарял обекта или започнал строителството - важното е телевизията да покаже, че той реже лентички. По време на първото премиерство медийния рефрен бе: „Европа ме харесва и ми дава пари, с които аз строя магистрали!". А на въпроса защо е „постна" пицата за народа, отговорът е: „Питайте Дянков!" За второто правителство на ГЕРБ лайтмотива е, че премиерът се бори с контрабандата и корупцията, а министрите от ГЕРБ оглавяват ведомствата, където има най-много европейски фондове за разпределение, докато коалиционните партньори, като реформатори, отговарят за реформите, а останалите от управляващото мнозинство са необходимия фон и добрата изходна позиция за поредната предизборна пиар кампания!

Но, тъй като днешният министър-председател е политика, който от началото на XXI век вече 14 години е на изключително високи държавни постове, то всеки български гражданин е в правото си да задава въпроси, които касаят резултатите през тези 16 години, а и да попита кой е отговорен за това конкретно качество на живот на българина, което е много под европейското. За съжаление, в международните класации по интегралния показател – стандарт на живот на населението, България от година на година слиза все по-надолу. Страната се превърна в критерий за бедност в сравнителните анализи на Евростат! Българите, които десетилетия бяхме много преди южните си съседи, днес, когато станахме капиталисти, се озовахме далеч след тях! 

Големият грях на българската политическа класа се състои в това, че преобладаващата част от управленците, депутатите или общинските съветници, които през години са носели лична отговорност за бъдещето на страната не са проявили здрав разум и твърдост при гласуванията в Парламента и местните съвети, при приемане решенията от МС и отделните министерства, агенции и комисии така, че имащите фундаментално, структурноопределящо и кардинално значение за бъдещето развитие на страната в средна и дългосрочна перспектива въпроси, да бъдат съобразени с изискванията за постигане на висок стандарт на живот на българина! Всяко решение, диктувано „отвън", се „обличаше" в дрехите на моментната геополитическа целесъобразност или изпълняваше ролята на предмостие към политическото бъдеще на един или друг политик, взел се на сериозно! Тези „дейци" заслужено са забравени отдавна, въпреки престижните си и високоплатени служби у нас и в чужбина, докато народът на България затъва все повече в мизерия, страх и апатия! Истинската причина  и същината на целия този катастрофален фарс е в медийно затъмнение, защото пиар–пропагандата диктува на значителна част от работещите в средствата за масово осведомяване да величаят лидера, партията и „присъединилите се" към тях формации и президент!

Днес, проявата на здрав разум в света се приема за синоним на прагматизма, който предполага отказ от двойни стандарти и неприлагане на удобни схеми по целесъобразност в ущърб на истината. Бързият медиен успех, гарантиран от красивата лъжа, обрича на провал решаването на сериозните, стратегически задачи, стоящи пред избраниците на народа. Не може да говориш, че в бюджета са влезли милиарди от контрабанда, а в същото време да задължаваш бъдещите поколения българи да връщат относително най-големите заеми, вземани от българско правителство през последните десетилетия! Не може да говориш, че има финансова стабилност, а в същото време да аргументираш вземането на кредити с осигуряването на финансови буфери във връзка със стрес-тестовете на банките! Не може да говориш, че страната е постигнала един от най-високия ръст на икономиката и да не казваш, че този ръст е конюнктурен, постигнат с рухването на еврото към долара с над 20%, стимулиран от рекордния износ на Германия към САЩ! Не може при спад през последните години с над 300% на международните цени на петрола, държавната Комисията за защита на конкуренцията да не разкрие и санкционира картелното поддържане на високите цени на дребно от производителите и търговците, само защото от тях зависят и по-високи приходи в бюджета!

Не може да няма нито един факт на агресия или преднамерено създаване на ситуация, заплашваща националната ни сигурност и в същото време по всички медии, български и световни, да се тръби от овластени отговорни фактори, че Русия води хибридна война срещу България! За всеки здравомислещ българин, твърдо стъпил на земята е пределно ясно, че руският народ е приятелски народ, че руската политика няма никакъв повод, исторически или съвременен, да води агресивна политика спрямо България, че православната вяра повече ни сближава, отколкото ни  разединява! И когато президент и министри започват да се упражняват по предварително зададена отвън тема за хибридната война на Русия към България, то доверието рязко спада към всички управляващи, към лидера и цялата обслужваща медийна пиар компания! Тезата на президента и министъра на отбраната за „хибридната" война се сгромоляса след договореното руско-американско споразумение за прекратяване на огъня и изтеглянето на РФ от Сирия! Сега следват неудобните въпроси: Русия ли е агресора, след като втората по сила страна в НАТО сваля руски самолет над сирийска територия? Русия ли е агресора след като успя за 5 месеца да примири страните, докато 80-те страни, начело със САЩ вече 5 години не могат да спрат нито гражданската война, нито разширяването на завзетата територия от ИДИЛ? Русия ли е агресора, след като сирийците започват да се завръщат по домовете си след сключването на примирието? Нашите държавници дължат отговор на българската общественост и извинение към руската страна, защото световното обществено мнение вече има становище по този въпрос и то не е в полза на военните „стратези"! В същото положение, по всяка вероятност, ще се окажат президента и външния министър след очакваната развръзка със сваления над Украйна малайзийски самолет „Боинг"!

Има огромна разлика между „връзки с обществеността"(Public relations) и „проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламен пазар, медиите и общественото мнение".

Според известният английски PR- специалист Сам Блейк „Паблик рилейшънс" – това е изкуство и наука за достигане на хармония чрез взаимно разбиране, основано на истината и пълната информираност".

Когато се говори за рекламна кампания и пропаганда на ценности това, вероятно, е маркетингова комуникация, състояща се от целенасочено формиране на желания образ на човека, организацията, стоката, услугата, идеите и т.н. в общественото съзнание или в съзнанието на значими групи целева аудитория така, както е поръчано и платено.

Когато българският гражданин остане насаме с урната за гласуване и с купчинките бюлетини, той дава вота си с пълното съзнание, че неговияt избор се основава на истината и пълната информираност? А в действителност, вероятно, той е жертва на маркетингова комуникация, която има за цел да му продаде стока, на която опаковката е лъскава, но съдържанието фалшиво. След време законопослушният гражданин разбира ,че е излъган и като резултат не отива повече да гласува, а ако отиде да гласува, то той гласува против измамилия го! Това трябва да помнят политиците, особено, кога-то гласуването стане задължително! Ако хората не получават очаквания резултат, а само „опаковка", то кандидатите за слава и власт ги очаква само гняв и протестен вот!

А що се отнася до атентатите, то и Абрахъм Линкълн, и Александър Втори - Освободител, и Джон Кенеди, и Андрей Луканов, за съжаление, бяха застреляни, но без разгласени в медиите предварителни заплахи!

Георги Вацов

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе