(БЕЗ) НАМЕСА

Зад сценария на пандемията |част1|
Списание Сигурност - Калейдоскоп | Георги Вацов: Covid-19 = Пълно блокиране

Зад сценария на пандемията |част1|

12 Май 2020

И тъй като обикновените хора ще пострадат най-много, те отчаяно ще протестират и ще очакват сериозни изменения в политиката...

Преди няколко дни, тихо и обречено, в маски и ръкавици, като във филм на ужасите, двайсетина души чакахме реда си пред супермаркета! Портиер, облечен във власт  „управляваше“  тази нова житейска ситуация! От магазина излезе гражданин, но никой от опашката не бе допуснат в магазина. Втори напазарувал излезе, но пак никой не влезе. Когато третият „щастлив“ купувач излезе, чакащата реда си гражданка плахо попита:  „Ама, защо никой не влиза?“ Отговорът беше смразяващ: „Аз определям кой кога да влиза! Гледайки по цял ден подобни спектакли по телевизията, не издържах и казах: „А бе, много бързо станахте големи началници!“, а в отговор последва: „Ти да мълчиш, че въобще няма да те пусна!.Как така няма да ме пуснеш, когато ние, купувачите, ти плащаме заплатата!- казвам, а той отвръща: „Кои сте вие ,че да ми плащате? Собственикът ми плаща!“ В това време от магазина излезе доволен, с пълни мрежи гражданин, който без да е чул за какво става дума, веднага взе страната на властта: „Засрамете се от белите си коси! Хората ви пазят да не мрете, а вие недоволствате! Това сте вие, комунистите, ето до какво ни докарахте!“ Аз онемях пред наглостта и успях само да кажа: „Какви комунисти, какви пет лева, като вече 30 години у нас вилнее демокрацията! Зад мен болшинството граждани мълчаливо следяха  „битката“, като по едно време един мъжки глас се обади: „А бе, продължавайте ,то в тази скука между четири стени за нас си е цяло шоу на живо!“ 

За петнадесет минути тази случка събра в едно цялата трагикомедия и абсурдност на днешната българска действителност.  Дежавю! Болшинството от хората, треперещи от страх за живота си заради заразата, безмълвно посрещат всяко насилие над личността, търсят оправдание за собственото си „овче“ поведение и са готови доброволно да тръгнат на„ заколение“ стига властта да им каже ,че това е в техен интерес! Дали в резултат на вродения ни конформизъм, но днес ни „научиха“ безкритично и безропотно да въприемаме простащината, глупостта, демагогията, наглостта, сребролюбието, алчността, намирайки оправдание с вечната фраза: „А може да стане и по-лошо!“
А дали  през последните месеци и години вече не е  „дошла  неволята“? 
Всички търсят отговори на този въпрос, особено в ситуацията, в която се оказа практически цялата планета с

пандемията  Covid 19.

На 24 октомври 2009 година президентът на САЩ Барак Обама подписва декларация, обявяваща епидемията от грипния вирус А/Н1N1 за национално бедствие. За времето от 12 април 2009 г. до 10 април 2010 г. от свински грип в САЩ по данни на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ са заразени 60,9 млн.души, 274 304 са хоспитализирани, а починалите са 12 469. През май 2010 година Фондация Рокфелер и Глобалната Бизнес Мрежа (GBN) публикуват „Сценарии за бъдещето на технологиите и международното  развитие“, като на стр.18 на първия сценарий, озаглавен „Пълно блокиране!“ ( „Lock Step“), подробно е описана епидемия, предизвикана от смъртоносен вирус, която по описаните симптоми, протичане на заболяването и организация на борбата с него в много отношения съвпада с „Covid 19. През 2012 г. Барак Обама, следвайки сценария на Фондация  „Рокфелер“ и във връзка с епидемията „Ебола, издава заповед за Ревизиран списък на карантируемите заразни болести“, с която се регламентира възможността държавната администрация на САЩ да зъдържа всеки американец, който показва признаци на някакво „респираторно заболяване“.

През същата 2012 година Бундестагът (парламентът) на Германия приема сценарен Доклад за защита на населението с риск-анализ–2012“ (Deutscher Bundestag Drucksache 17/12051 17. Wahlperiode 03. 01. 2013). Имайки предвид споделеното от бившия канцлер Герхард Шрьодер в мемоарите му „Решенията. Моят живот в политиката“, че Германия с подписания Канцлер-акт е задължена да съгласува всяко свое вътрешнополитическо решение със САЩ, можем да предположим, че подобен задължителен за изпълнение документ има и в самите САЩ.

Ето извадки от документа на Бундестага:  Световното разпространение на хипотетичния модифициран вирус SARS (тежък, остър респираторен синдром), който може да бъде възбуден от „SARS-Coronavirus ще нанесе,според прогнозата, максимални поражения върху отраслите на народното стопанство, които обезпечават ежедневните потребности на редовите граждани от стоки и услуги. Става дума видимо преди всичко за средния и малък бизнес. И тъй като обикновените хора ще пострадат най-много, те отчаяно ще протестират и ще очакват сериозни изменения в политиката. В документа се отбелязва, „че големите корпорации ще пострадат по-малко.... Инфраструктирните отрасли като енергетиката и съобщенията и те ще пострадат по-малко. А за туризъм, ресторантьорство, театри, концерти ще се наложи да забравим много години напред. Пътническите авиолинии ще изчезнат като услуга, ще останат само товарните авиапревози. ....В  прогнозата продължителността на световната вирусна епидемия се оценява на три години. В документа са посочени графики, които показват ,че вълната на заболяемостта ще премине  през три върха с намаляваща амплитуда“.
Това как днес правителство на ФРГ се справя с пандемията показва, че приетият от Бундестага документ е изиграл изключителна важна роля в подговката на администрацията и медицинската инфраструктура  на Германия за посрещането на изпитанието. Към 27 април т.г. Германия е провела над 2 млн. теста, докато България само 0,027 млн. теста, т.е. около 100 пъти по-малко, при положение ,че българското население е 12 пъти по-малобройно. Леглата в интензивните отделения в ГФР са 40 000, а оборудваните с апарати за изкуствена вентилация на дробовете са около 30 хиляди. В България има 1463 апарата за обдишване на пациентите и около 2000 легла в интензивните отделения. В първите седмици на пандемията България се оказа без налични маски за населението и без защитни облекла за медицинските работници. Логично възниква въпросът, защо като страна член на НАТО и ЕС, каквато е и Германия , при положение, че нашият премиер и немската му партньорка непрекъснатото са в прегръдка и си разменят целувки, българската страна не е била предупредена за очаквания предполаем смъртоносен сценарий, за да се направи необходимото и да не се налага директори на болници и генерали да се молят от телевизионните екрани на хората да не излизат от домовете си, за да не се срине медицинската инфраструктура на България? Защо бе допуснато складовете на Държавния резерв, пряко подчинен на МС, да са празни и сеещо смърт бедствие да свари страната напълно неподготвена?

От началото на 2020 година светът постепенно осъзнава, каква огромна опасност е  „Covid-19“. И напълно стряскащ за честните и мислещи хора е фактът, че в света съществува структура, която детайлно може с максимална точност да прогнозира събитие, унищожаващо милиони хора, а не е направено всичко необходимо в планетарен мащаб, за да бъдат спасени стотици хиляди невинни, в повечето случаи, възрастни и добросъвестни граждани!? Това е въпрос на морал и отговорът се дължи, особено на тези, който са загубили любими и близки хора в тази неравна битка!

Преди да разгледаме предложените четири сценария за развитието на света през призмата на новите технологии , си струва да се спрем на някои интересни и твърде

актуални подробности около  пандемията,

която тресе  планетата. В уводната част на инициираната и издадена от Фондация „Рокфелер“ книжка, свои мисли за бъдещето на света споделят  ръководителите на проекта. Президентът на Фондацията Джудит Родин утвърждава: Ние сме убедени, че планираните сценарии съдържат огромен потенциал за тяхното използване във филантропията (т.е. от благотворителни фондове, напр. този  на Мелинда и Бил Гейтс-б.м.), за да се открои външното участие, моделирането и репетирането на важни решения , които биха имали дълбоки последствия. ...Планирането на сценариите ще ни позволи да постигнем голям ефект“. Още по-откровен е Питър Шварц - президент на „Глобалната Бизнес Мрежа“(GBN): „Този отчет (т.е. сценариите на Фондация Рокфелер“ - б.м.) е първата крачка. В него се разглеждат четири съвършенно различни, но напълно възможни сценарии за бъдещето на технологиите и развитието, с цел да се откроят очакващите ни сложности и проблеми.. . ..Това ще доведе до нов, стратегически диалог между ключовите заинтересовани страни на държавно, частно и благотворително (олигархично-б.м.) нива за технологиите и програмите за политическо и хуманитарно развитие... Сценариите са среда, в която великите промени могат не само да се очертаят , но и да се реализиратЕдинственото, което би трябвало да добавим е, че в разработките на GBN най-активно участие вземат мозъчните центрове на американската корпорация „RAND“ и аналитичния отдел на глобалната петролна компания „Royal Dutch Shell.
Особена роля в сценариите на Фондация „Рокфелер“ се възлага на

филантропите-олигарси,

един от които е създателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс. След публикацията на Фондация „Рокфелер“  засилен интерес представлява благотворителната дейност и прогнозите на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. През април 2015 г., дарявайки 50 млн. долара за борба с вируса „Ебола“, Бил Гейтс заявява, че светът ще се сблъска с нов вирус, който ще предизвика глобална катастрофа – „именно вируса, а не ядрената война ще унищожат 10 млн. души, а световното благосъстояние ще загуби 3 трилиона долара“. На Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността през 2017г. Бил Гейтс направо заявява, че новият грипен вирус, създаден от природата или от био-терористи ще погуби 30 млн.души за година. През 2018 г., опирайки се на резултатите от симулация, изпълнена от Института по моделиране на болести в Белвю, Бил Гейтс  твърди, че ако този смъртоносен въздушно-капков патоген, по подобие на грипа (испанка) от 1918 г. се появи сега, то почти 33 милиона души ще умрат за шест месеца.

През всичките тези години Бил Гейтс предлага масова ваксинация, а така също говори за контрол върху разпространението на епидемията чрез мобилните телефони на гражданите и необходимостта от създаване на глобална система на здравеопазването – армия от медици, която най-добре би било да бъде създадена на основата на НАТО. Освен това е необходима система за ранно откриване на заболяването и глобална система за реагиране чрез получаване и обработване на цялата необходима информация в света за справяне със заболяването. На 14 февруари 2020 г., по време на конгреса на Американската асоциация за съдействие на науката в град Сиатъл, Бил Гейтс казва: „За да постигнем по-нататъшни успехи в борбата с болестите на бедните е необходимо да задействаме всички сектори. Правителствата трябва да продължат да финансират фундаменталните изследвания на партньорите си, такива като нашия Фонд, а частният сектор трябва да разработи решения , които да са търговски жизнеспособни, достъпни и съотнесени към нуждите на страните с ограничени ресурси и крехко здравеопазване. Частният сектор може много да спечели от осъществяването на новаторски мерки, които да са от полза на хората от страните с ниски доходи“. В началото на април т.г., след като дари 100 млн.долара на СЗО, Бил Гейтс от екрана на СNN призова Президентът на САЩ да продължи карантината с още 10 седмици като пояснява, че животът е по-важен и хората могат да работят в домовете си или дистанционно да се обучават.

На 18 октомври 2019 г. Фондът на Бил Гейтс, Школата за обществено здраве „Джон Хопкинс“ и Световния икономически форум организират в Ню Йорк мероприятие, на което политически лидери, ръководители на корпорации и представители на здравеопазването съвместно се занимават със симулацията на епидемия от коронавирус. На същия ден, 18 октомври 2019 г., в гр. Ухан, провинция Хубей, КНР, в присъствието на Председатели Си и с участието на военна делегация от САЩ, бяха открити световните военни Олимпийски игри. Невероятно и фатално съвпадание!?

Фондът на Бил и Мелинда Гейтс е най-големият частен спонсор на Световната Здравна Организация към ООН и втори дарител след правителството на САЩ. От април 2012 г. до декември 2019 г. в света са регестрирани 5 смъртоносни вирусни епидемии – свински грип,  „ебола“,  „птичи грип“, „Covid-19“ и най-смъртоносния грип в САЩ, през зимата на 2017/18 г., при който по официални данни на американския Център за контрол и профилактика на заболяванията са били заразени 49 млн.души, 960 хиляди са настанени в болници, а починалите са 79 хиляди. Но „национално бедствие“ не е обявено!. На 11 март т.г. СЗО, променяйки правилата, обяви глобална пандемия Covid-19“, явно, очаквайки десетки милиони жертви така, както прогнозираха филантропите-олигарси.

Последваха и други странности!?

За пръв път световното обществено мнение тотално се обработва чрез непрекъснато всяване на страх главно поради невъзможността медицинската инфраструктура да се справи с евентуалното пиково нарастване на заболелите и поради липсата на предпазни средства и консумативи. Налице е и стремеж изкуствено да се завишават смъртните случай, предизвикани само от Covid-19“, вероятно, от една страна, за да се усвояват по-големи финансови средства,а от друга, поради желанието да се създаде обстановка за глобален мониторинг и контрол върху населението.

На 25 март т.г. СЗО, пренебрегвайки научната добросъвестност, публикува нови ръководни принципи при определяне, в т.ч. и за статистиката, официалните причини при смърт, предизвикана от  Covid-19“, даже при отсъствие на положителен  тест: 
Екстрено използване на МКБ-кодове при избухване на болестта Covid-19
Избухването на болестта COVID-19 е обявена за извънредна ситуация в здравеопазването, имаща международно значение.
Екстреният код ICD-10
U 07.1 COVID-19, вирус индентифициран“ се поставя на диагноза на заболяването COVID-19, потвърдено с лабораторни изследвания.
ICD-10  
U 07.2 COVID-19, вирус не индентифициран“ се поставя клиническа или епидемиологическа диагноза COVID-19, когато лабораторното потвържедние е неубедително или недостъпно. (Източник: www.who.int/classification/icd/covid19/en/)

При такъв подход на най-влиятелната, по определение, организация в сферата на здравеопазването е напълно възможно всеки, който по една или друга причина е заинтересовано лице да си „нарисува“ нужната му траектория на смъртност от коронавируса. Този бюрократски шедьовър е „врата в полето“ – ако искаш някой президент да загуби изборите, то всички болни с подобни симптоми ги пишеш , че са жертва на неправилна държавна политика за овладяване на пандемията и,обратното, ако някой трябва да бъде направен герой, използваш само единия код-U07.1. и поради липса на тестове намаляваш бройката в статистиката на починалите от „Covid-19“.
Този дуализъм, предоставящ възможност за собствени интерпретации на заинтересованите, виждаме и при избора на стратегията за борба с пандемията. В сценария на Фондация „Рокфелер“ хипотетично е предпоставено, че „президентът на САЩ за справяне с пандемията избира варианта да не затваря границите и да не обявява карантина, а само да ограничи полетите на пътническите самолети“. По този начин се предполага, че заболеваемостта ще е по-голяма, както и смъртността, но огромната част от населението ще получи колективен имунитет и населението ще се предпази от следващите атаки на вирусната грипна епидемия. Привържениците на другата теза , сред които е и Бил Гейтс, говорят за три вълни на пандемията „Covid-19“ и за милиони жертви, поради което решително препоръчват самоизолация, карантина и създаване на ваксина, с която незабавно да бъдат ваксинирани всички граждани, а не да се чака изграждане на имунинтет. Само времето и максималното тестиране на гражданите на дадена страна ще определи кой е бил прав и кой е търсил изгода, политическа и материална, от пандемията!

Швеция, Япония и Южна Корея и Беларус възприеха свободния режим и заложиха на инстинкта за самосъхранение от самите граждани. САЩ, Великобритания, Холандия в началото на пандемията също не предприеха ограничителни мерки, но при взривния характер на пандемията рязко смениха първоначално възприетия подход. По същия начин действаха и големите европейски държави
Китай, Германия и Русия явно показаха,че са били подготвени за разгърналия се сценарий на пандемията, взеха крути мерки и практически минимизираха последиците от бедствието. Сега очакват техните научни институти да изработят нужната ваксина и да открият ефективните лекарствата за борба със заразата.
Своеобразна оценка за действителната ситуация с коронавируса е случилото се с пътуващите на круизния лайнер Diamond Princess 3 711 туристи. Те са били заедно на палубите няколко дни, докато се появява първия заболял турист. Всички пътници са тестирани. Оказало се е ,че заразени са 712 човека, от тях напълно оздравяли – 603(!), а 10 са починали. В процентно отношение заражаемостта е 19.2%, а смъртността 1.4%. сред заразените, а от всички пътуващи – 0.27%!!

Изключително явление е уникалното съвпадение на прогнозираните събития и факти в сценария на Фондация „Рокфелер“ от 2010 г. с тяхното реално случване през 2020 г., каквато е пандемията „Covid-19“. Въпреки това, Джудит Родин – президент на Фондация е уволнена през 2017 г., а Питър Шварц през 2013 г., след 40-годишна изключително плодотворна кариера, е принуден да закрие неправителствената си организация  „Глобална Бизнес Мрежа“. Би трябвало нещо сериозно да се е случило с реализацията и крайната оценка за сценариите за да се стигне до този тежък финал!
За да си отговорим на този въпрос, трябва да се върнем към програмната книжка  „Сценарии за бъдещето на технологиите и международното  развитие“ (Scenarios for the Future of Technology and International Development), където са разработени четирите сценария за бъдещето развитие на човечеството:
първият е назован „Пълно блокиране!“ („Lock Step“) – той представя свят, в който отделните държави осъществяват строг контрол на своите територии, потискат гражданското общество и не са в състояние да решават глобални въпроси;
вторият е: „Умните заедно!“ („Clever Together“) – представен е глобализиран свят, в който се реализират координирани и успешни стратегии за решаване на краткосрочни и глобални задачи.;
третият е:  „Атака с взлом!“ („Hack Attack“) – представен е свят със слаба икономика и със слабо държавно управление, в който главна роля играят престъпните групировки и притежателите на ноу-хау в киберпространството;
четвъртият е: „Умно сметище“ („Smart Scramble“) – представен е икономически депресиран свят ,в който индивидите и социалните групи се развиват обособено, решавайки импровизирано купищата си житейски проблеми.

От началото на 2009 година държавен секретар на САЩ е Хилари Клинтън, а президент е демократът Барак Обама. В Русия президент е демократът Дмитрий Медведев. Глобалистите-демократи, либералите и социалистите от евроатлантическото пространство, „дълбоката държава“ и прочее апологети на концепцията „Третия път“ на Бил Клинтън се обединяват около сценарии за решителното настъпление на глобализацията по всички направления. Технологиите вече са от решаващо значение за темпа и прогреса на развитието. На филантропията се възлага уникална и много важна роля в този процес чрез фокусирането на техните усилия, капитал и внимание върху връзката на технологиите с международната общност като по този начин те ще променят не само живота, но и самия контекст в обществото. На филантропите-олигарси се поръчва идеологическото и финансовото обезпечаване на проектите, а американската администрация се заема с полическото и силово осигуряване на приетите за изпълнение сценарии. След смъртоносната епидемия от птичи грип през 2009 г. авторите на сценариите вероятно са стигнали до извода ,че подобно изпитание може да бъде мобилизиращ и генериращ подтик за населението само да се откаже от редица лични свободи и права в името на общата борба с голямата опасност. През 2012 година администрацията на Обама прави опит да реализира сценария „Пълно затваряне“ чрез епидемията „Ебола“, но мащабът на разпространението на вируса не съответства на заложените условия и критерии, поради което авторите и организаторите преминават към реализацията на параления сценарий „Умните заедно!, в който акцент се поставя на екологията – обединяването на средната класа и правителствата за борба с глобалното изменение на климата. Постигнат е реален успех – подписано е Парижкото споразумение относно изменението на климата и е планираното през 2017 година да се подпише Международно споразумение за депониране на въглеродните емисии, което така и не бе осъществено. В областта на търговията са подписани Транс-Тихоокеанското патньорство (TPP), Споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTIP) и  Споразумение за търговия и услуги (TISA).  В политическо отношение администрацията на Обама, реализирайки сценария, свали и организира ликвидирането на  Муамар Кадафи, организира „арабската пролет“ от Тунис до Египет, създаде  ИДИЛ в Ирак и Сирия и постигна рязко противопоставяне между Украйна и Русия чрез киевския Майдан.

 

Зад сценария на пандемията |част2| Краят на глобализацията

на горе