МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Генералите си отиват тихо...
Легендата Иван Иванич си отиде - достоен и неповторим.

Генералите си отиват тихо...

18 Май 2022

Много от онези хора, които години наред са работили на тихия фронт за националната ни сигурност, днес си отиват тихо - без почести. Отиват си огорчени от петното, което недобросъвестни хора лепнаха на цялата дейност на бившата ДС и на достойнството на България.

След Десети ноември у нас коренно се промени почти всичко, което представляваше животът на българина преди. За жалост, промени се и мисленето на хората, и днес новите поколения българи евроатлантици, без замисляне смятат ДС за нещо много лошо, докато в същото време ЦРУ е нещо съвсем различно и много добро. Тези същите не правят никаква разлика и в дейността на отделните управления на структурите от бившата ДС, както и на ранга на хората, работили за държавната сигурност на България, разказва dir.bg.

В седмицата преди Деня на победата 9-и май, на 91-годишна възраст си е отишъл от нашия свят един уважаван български контраразузнавач - ген. Иван Иванов-Иванич - бивш зам.-шеф на контраразузнаването от Второ главно управление на Държавна сигурност. Има една песен "Генералите си отиват тихо..." Много от онези хора, които години наред са работили на тихия фронт за националната ни сигурност, днес си отиват тихо - без почести. Отиват си огорчени от петното, което недобросъвестни хора лепнаха на цялата дейност на бившата ДС. А тези хора бяха полезни с опита си и ни предупреждаваха за много неща, които навремето подценихме, и днес берем плодовете на нехайството си.

Ген. Иван Иванов беше носител на Почетен знак на Комитета за Държавна сигурност (1963 - 1965), на Почетен знак на МВР и ДС от 1980 до 1990 г., на Значка "Отличник на КДС" (1965 - 1969). За онези, които черпят информация за Държавна сигурност (ДС) от Уикипедия, че тя е била - цитирам - "основната репресивна структура, на която се крепи тоталитарният режим на Българската комунистическа партия от края на 40-те години", нека отбележим, че благодарение на държавното ни контраразузнаване в онези години са предотвратени стотици атентати, включително терористични, които е можело да засегнат не само политиката, но живота на огромни маси мирно население на България.

След Десети ноември 1989-а година, ген. Иванов, като много други бивши служители на ДС, се отдръпна от държавните дела. Генералът рядко даваше интервюта, но ако се върнем към тях днес, ще открием много ценни сведения в тях, които могат да ни бъдат полезни и днес.

Преди 7-8 години, на въпроса какво мисли за изявлението на бившия секретар на Рейгън - Пол Робъртс, цитираме "САЩ си купиха България", ген. Иванов отговори: "Още през 80-те ние бяхме наясно със стратегията, която Щатите ще предприемат по отношение на Източния блок. Известно е изявлението на шефа на ЦРУ Алън Дълес още от 1945-а: "Ще завършим войната. Ще хвърлим всичко, което имаме. Всичкото злато, цялата материална мощ за обработката и оглупяването на хората там. Човешкият мозък, съзнание, подлежат на изменение. Посявайки хаос, ще подменим ценностите им с фалшиви и ще ги накараме да вярват в тях, като намерим единомишленици в самата Русия. От литературата, изкуството и театрите ще изкореним социалната им същност. Всичко ще изобразява секса, култа към насилието, садизма, предателството, безнравствеността, а в управлението на държавата ще създадем хаос. Ще насаждаме корупцията, безпринципността, подкупите. Честността и порядъчността ще се осмиват и ще останат отживелица. Нахалството, наглостта, лъжата, измамата, пиянството, наркоманията, животинският страх един от друг - всичко това ще култивираме ловко и незабележимо. Ще скъсаме духовните корени. Ще опошляваме и унищожаваме народната нравственост, поколение след поколение. Ще атакуваме младежта. Ще ги направим циници и космополити. Ето така ще направим". И те го направиха, защото ние не само че не им се противопоставихме, но повечето от нашите политици искаха да бъдат в пълна услуга на чуждата доктрина".

Поровихме се и из спомените на покойния контраразузнавач: "Ние научихме, че Горбачов е изнесъл реч в един американски университет, че неговата цел е унищожаването на комунизма, от едни турски колеги - разузнавачи. След промените през 90-та първо ген. Семерджиев ни прикани нас, старите "кучета" да си подадем молбите за пенсия. 4000 души от службите уволни ген. Семерджиев, и след него Соколов - още 6000. Щом ни изгониха, и по КПП-тата веднага се развихриха и наркотрафикът, и контрабандата. След 1990-а научно-техническото ни разузнаване продаде на Америка и Япония електроника за 4 млрд. лева, а парите изчезнаха някъде... Горбачов сложи край на търговията ни с Русия, а Луканов пое финансите на държавата, създаде задграничните дружества и с шефа на БНБ Тодор Вълчев раздадоха лицензи на 100 банки-пирамиди. Няма съмнение, че беше задействан механизма на заложеното като идея от Алън Дълес. Питате ме дали Тодор Живков е бил наясно? И още как! Той знаеше, че идеята включва да бъдат премахнати ръководните кадри на партиите на всички социалистически страни. Това обяснява странния му поглед по време на неговото собствено отстраняване, но вече не можеше да се направи нищо и го осъзнаваше. Беше започнал необратим процес не само на срутването на социализма, но на унищожението на Европа!"

Първата му среща с Живков била по повод на един проект от цели 6200 страници за прахова металургия на Черно море в пристанище Дебелт, Бургаско. Как е преминало проучването: "Живков искаше да разбере, ако речем да продаваме документацията по идейния проект за праховата металургия, колко да искаме за нея. Първо се допитахме до акад. Патон и той беше категоричен: "100 милиона долара!" Оттам ме пратиха в Чехословакия да се консултирам в един мощен комбинат за производство на легирана стомана, на 25 км западно от Прага. Там също ни посъветваха: "Не е нужно да правите такива експерименти, нямате и пазар, но ако продавате документацията, може да искате и 185 милиона!" От Чехословакия Живков ми нареди да пътувам за Лайпциг, в тамошния металургичен комбинат. И там проведох допитване. И де факто по този начин ние направихме тройна експертиза за един и същи проект. Проектът отпадна. Но тогава можехме да разчитаме на съвет от партньори, на приятелство, на компетентност!"

На въпроса дали преди 90-те у нас е имало наркотрафик, генералът разказваше ето такива истории: "Нямаше нито един. Хващали сме транзитно преминаващи тирове. Веднъж хванахме цели 16 турски тира с наркотици. Наркотиците бяха унищожени, а турците се принудиха да си откупят обратно тировете. Ние респектирахме с опита си в залавянето на контрабандисти и наркотрафиканти колегите си от чужбина. Имахме наша, българска разработка и радио-маяк. Беше с 3 химически и 3 физически защити. Слагахме една пломба на превозното средство, без да разберат шофьорите, и това нещо беше страшно ефективно - по всяко едно време можеше да проследим къде се намира, отклонява ли се от магистралата... После направо подарихме на германците нашата разработка. Преди да им я дадем, те проследяваха съмнителните превозни средства със самолети и вертолети, което им костваше много пари. Бяхме много добри със залавянето на наркотици. Стигнахме дотам, че разбрахме и къде се зареждат тировете - от лаборатория за хероин на Мраморно море, а товаренето - в Истанбул. Това беше изцяло работа на нашите технически служби. Понякога ползвахме и кучета - лабрадори, както и екстрасенси, които работеха за нас. Заловихме редовен трафик на мулета-гълтачи по трасето Лагос-София-Варшава. Навремето разполагахме с една страхотна система, с помощта на която обработвахме документи за 20 секунди. Нея пък, още по времето на Рейгън, продадохме на Америка. Системата показваше масив от данни - дали някой от пътникопотока е терорист, контрабандист и пр.

"Пратиха ме регент в Чехословакия. Нещо интересно ще ви разкажа за работата си там: имаше 25 000 емигранти гърци, от които 5000 бяха офицери в чешката армия. Нито един обаче не искаше да се връща в Гърция. Постави ни се задача да проучим причините - има ли агенти сред тях? След проверката, останаха съмнителни 9 човека, от които трима се оказаха вербувани от ЦРУ, трима от Ми 6 и останалите трима бяха гръцки агенти. И това винаги е било, навсякъде по света. Само у нас обявиха агентите за доносници!... Тъжното е, че много истини останаха скрити за обществото и то още не прозрява, че е жертва на заговор. Помните ли онзи доклад за икономически растеж от 1990 г. на Ричард Ран и Джефри Ът, който предвиждаше българско население от 5 млн. души? На въпроса, какво ще стане с другите 2 милиона, Ран отговори: "Едни ще умрат, други ще заминат в чужбина!" Но трябва да си дадем сметка, че това се случи, само защото ние не бяхме достатъчно умни и прозорливи, и не ни достигна кураж да се противопоставим на зловещия чужд сценарий за нашето бъдеще!"

Дали генералът е бил прав, нека всеки си направи изводите сам. Ние просто припомнихме с каква дейност са се занимавали хора като него, които днес си отиват тихо, един по един, без никой да потърси безценния им опит.

Поклон пред паметта на ген. Иван Иванов!

на горе