МЪДРОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Към корените на историята
Слово на кмета на Панагюрище Никола Белишки на Четвъртия национален дискусионен форум Брод за България

Към корените на историята

10 Май 2017

Всички ние, като българи, трябва да загърбим всякакви различия, които могат да ни разделят и да намерим верния брод към онази България, която Апостолът ни завеща – чиста и свята.

Уважаеми г-н Мурджев,
Уважаеми полк. Снайдер,
Уважаеми проф. Кук,
Уважаеми д-р Мур,
скъпи приятели и гости,

За мен като кмет на община Панагюрище е чест да ви приветствам още веднъж с добре дошли, защото всичко онова, което се е случило преди 141 години, е достойно за уважение и преклонение. Това е една саможертва в името на общото благо и в името на бъдещето на нашия народ.

Когато майката на един от нашите панагюрски въстаници казва: „Делото, с което ти се захващаш е много страшно. Има опасност да те убият и децата ти да останат сираци“, той отговаря: „Това няма значение, важното е, че ще живеят в свободна България“. И тези няколко думи показват на какво са били готови тогава тези истински българи, живеещи в Панагюрище. Бъдете уверени, че тази история я предаваме и тя е жива.

Тук в залата присъстват преподаватели, журналисти, хора, които се занимават с историята на родния край, представители на Национален клуб „Традиция“, които доброволно и честно, така както са го правили преди 141 години и нашите предци, преоткриват същността и целите на тяхната дейност. Те намират стари предмети, стари униформи и правят възстановки на бойните действия такива, каквито са били в онези априлски дни на 1876 г.

Тук е моментът да благодаря на директора на музея – Атанас Шопов  и на целия екип, защото работят неуморно и продължават със своята краеведска и изследователска дейност.

Благодаря на проф. Бернард Кук и д-р Дейвид Мур, за това, че са успяли в ежедневието си и в своята научна и изследователска дейност, да отделят време и значение на тези събития, които са се случили преди 141 години в България. Това е достойно за уважение, защото в днешно време в нашата родина много малко са хората, които се обръщат назад към корените и историята си. И всичко това е плод на онзи безкраен преход – 27 години лутане между големите, губейки своята идентичност. Всички ние, като българи, трябва да загърбим всякакви различия, които могат да ни разделят и да намерим верния брод към онази България, която Апостолът ни завеща – чиста и свята.

Благодаря на всички, които намериха време да бъдат днес тук.

И накрая бих искал да благодаря на „виновника“ да сме тук – Лазар Мурджев, като му подаря малък символ – искра, която ще го води в онази посока, където ще намери най-правилния брод за България.

Никола Белишки, кмет на община Панагюрище 
04 май 2017 г. 

Още по темата:

Четвърти национален дискусионен форум Брод за България

Априлското въстание - брод към свободата

В дълг пред историята и паметта на героите

на горе