ВРЕМЕ Е...

Време е ... за героите
Боевете на Шипка - Брод към свободна България

Време е ... за героите

25 Август 2017

„Подвигът на Опълченците не е само в праха на мъртвите, а в дълга на живите.“

В това забързано и цинично ежедневие ние се нуждаем от примера на героите от Шипченската епопея, за да запазим искрата на гордия ни дух. Вечна слава на героите от Шипченската епопея, положили основите на съвременната българска държавност!

Л. Коларов, Фондация „Героите на България“

На 24 август 2017 г. се навършиха 140 години не само от славния подвиг на връх Шипка, а от символното му значение - възраждането на поробения български народ в заявяване на достойнството и правото му на свобода. 

На този ден, преди 140 години, българите са намерили Своя Брод към извоюването на Своята България - през саможертвата и войната с поробителя.

На 24-ти август 2017 г. за първи път в София се чества паметта на героите опълченци от Шипченската епопея. 

Празничното събитие бе организирано от Фондация „Героите на България“ и Градския съвет на Българската социалистическа партия. След откриването му от г-н Коларов, представители на Българската православна църква прочетоха заупокойна молитва в памет на загиналите герои.

Юбилейният празник бе почетен в присъствието на вицепрезидента Илияна Йотова, председателя на градския съвет на БСП Калоян Паргов, представители на столична община, Министерство на Отбраната, военнопатриотичните организации, Алексей Василиевич - съветник по културните въпроси към руското посолство.

Те засвидетелстваха своя поклон пред нашите освободители и изразиха надеждите си, че България днес ще оправдае тяхното най-свято и несравнимо дело.

Те защитиха свободата на един народ, изковаха свободата и се превърнаха в герои... Не за да търсят пари и слава..., а защото вярваха, че има вяра, език, народност, самочувствие и българщина. Днес е по-важно да погледнем къде сме ние. Дали имаме онези български каузи в сърцата си, със силата и волята на онези, които ни ги завещаха. Дали сме достойни за тях. Опълченците на Шипка ни завещаха един отговорен завет - Завета за Единението. Това единение дали го има днес?! Защото няма нищо по-лошо за една нация, когато тя е разединена... и когато не можем да намерим онова, което да ни накара да бъдем сплотен народ. И когато днес в институциите... стоят личности, които наистина мислят за народа си, трябва да знаят как се опазва държава, как се опазва българщина, как се развива държавност. Да знаят как да отговорят на очакванията на хората, а не да работят за себе си.

Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България

Наш дълг е да пазим паметта за онези дни на величие, на национално единение. Наш дълг е да разказваме на децата си истината за предците си..., които запазиха българското ни самосъзнание след пет века под османско иго. Днес имаме нужда от ново Възраждане, от нов пример за себеотдаване в името на Родината. Героите на Шипка проляха кръвта си, за да сме свободни. Но свободни ли сме наистина, изпълнявайки безпрекословно заповедите на новите чужди господари? Свободни ли сме, когато под чужд диктат с лекота заличаваме паметта си?

Калоян Паргов, Председател на градския съвет на БСП

Мероприятието продължи с изпълнение на песента „Опълченци“ на естрадната българска певица Мая Нешкова, с изпълненията на патриотични песни на хор „Гусла“ и на хора към Руския културен център.

Накрая всички присъстващи поднесоха венци и цветя пред паметника на Опълченците.

... Днес, когато родоотстъпници и чужди сили отричат турското робство, страната ни отново е поробена - от липса на достойнство и морал, от намесата на Велики сили. Затова, днес ние, в името на загиналите герои, на живата ни история и на собственото си достойно бъдеще, сме длъжни отново да пробием Брод за изстрадалата ни Родина. 

Единението ни около съхраняването на историята, традициите и културно-историческото ни наследство е Брод към безсмъртието на българщината.

на горе