ВРЕМЕ Е...

Българското изобразително изкуство е Брод за България
Художникът и неговото творчество – посланици на българския дух и традиции.

Българското изобразително изкуство е Брод за България
Снимка: Брод за България
06 Октомври 2017

„Нашият Брод е в традициите и увереността на хората в изконните български ценности.“

„Българското изобразително изкуство, независимо дали е в пределите на страната или извън нея, независимо от трудните времена, се развива и е живо. Стремим се да показваме колко талант има по нашите земи и не само по нашите, защото част от авторите живеят в чужбина.“, разказва Мариела Табакова, собственик на Галерия Финес.

В периода 5-24 октомври галерията организира изложбата „Ретроспекция на времето“, в която излага картините на едни от най-известните ни съвременни художници. Подбраните емблематични произведения от периода 2014-2017 г. ни връщат към посланията на творците, които не бива да бъдат забравяни и „се нуждаят от повече отразяване сред българските медии.“

Българското изобразително изкуство е пазител на българските традиции и дух.
Творбите на нашите художници са резерват на човешките страсти и мисъл, печат за народностна принадлежност, където вечността на паното обезсмъртява българската следа.

„Излязохме и извън пределите на страната – направихме изложба в българския културен център в Прага, излжоба на 33 автопортрета, съпътстваща изложението на Тракийското златно съкровище в Българския културен център в Париж.“, допълва г-жа Табакова.

Културният обмен и сътрудничество превръщат България в значим партньор и едновременно с това заявяват българските устои – памет, култура, родово наследство, където от родители на деца се предават занаятите, рисуващи лика на Родината ни.

„Показали сме картини на стари майстори, представихме невероятни изложби – 125 години от рождението на Никола Танев, 110 години от рождението на Васил Стоилов. Изложбите показват колко старо е нашето изкуство, то има дълбоки корени и в същото време продължава да се развива до днес.

„Направихме изложби и на чуждестранни автори, участвахме като съпътстваща галерия в дните на Японското изкуство и култура. Стремим се да се развиваме във всички посоки и да бъдем постоянно търсещи.“

С болка художникът реставратор Диана Панова, учила и живяла в Полша, в последствие завърнала се в България, заявява „Българите не сме единни“

Разровихме се в чувствителността на твореца, за да открием неговия Брод към България, онзи неразградим елемент от същността ни, който винаги ще ни тревожи. 

Според художника Бранимир Цаков страната ни може да намери Брод „в хората, които имат доверие на традициите, да не вярват в илюзорните идеи, които постоянно се подхвърлят от всевъзможни политически клики и да не търсят бързата реализация чрез „новите братя“, а да търсят традициите и увереността в изконните български ценности.“

„Семейството е основата на българската християнска традиция.“, сподели още той.

В галерията бяха изложени творбите на Йово Йовчев, Никола Танев, Каля Зографова, както и на редица чуждестранни автори, а картината на Димитър Мурджев „Пълнолуние“ заемаше почетно място.

на горе