БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Вицепрезидентът връчи отличието „Българка на годината“
Силата на българския дух

Вицепрезидентът връчи отличието „Българка на годината“
Aвтор:  Ваня Иванова 

31 Март 2017

Ваня Велкова: Отличието е признателност към всички българи в чужбина, допринасящи за съхраняването на българската идентичност и култура. Вярвам в бъдещето на родината ни и в силата на българския дух.

Вицепрезидентът на България Илияна Йотова връчи днес (31 март) на официална церемония отличието на Държавната агенция за българите в чужбина – „Българка на годината“. Призът за 2016 година получи Ваня Велкова за популяризирането на българския език и култура по света.

„Гордеем се с вас. Българските институции са длъжници на всички българи зад граница, които представят и разпространяват българския дух и култура. Започнахме да работим за създаването на голяма интернет платформа, чрез която всички българи, които не живеят на територията на България, да могат да общуват помежду си“, каза по време на церемонията Илияна Йотова.

„Отличието е признателност към всички българи в чужбина, допринасящи за съхраняването на българската идентичност и култура. Вярвам в бъдещето на родината ни и в силата на българския дух.  Имаме право да се гордеем, че сме българи и има какво да предадем на нашите деца. България със себе си понесох и ще я нося винаги, където и да съм“, каза в своята реч Ваня Велкова.

Тя живее в Германия повече от две десетилетия. Инициатор, основател, първи учител и директор на Българското училище в Хамбург (2000-2010 г.), един от основателите на Асоциацията на българските училища в чужбина – най-голямата неправителствена организация на българите зад граница. Едновременно с това Ваня Велкова е чуждестранен кореспондент в Германия на българското радио „Татковина“ и кореспондент на в. „България Сега“ в Чикаго. Организира изложби на автентични български народни носии и накити.

За годишната награда „Българка на годината“ се номинират българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за опазването на българското национално самосъзнание и културна идентичност на сънародниците ни по света, защитата на българското национално достойнство и развитието на българските сдружения в чужбина. Организатор на събитието е Държавната агенция за българите в чужбина към Министерски съвет на Република България.

Сред номинираните бяха още – Йоанна Андрей, Десислава Стефанова, Диана Гласнова, Дима Ненчева, Елена Крейчова, Лучия Перцова-Печан, Мария Манолова-Мотейлова, Нина Василева-Занешев, Павлина Субашова, Стефка Евстатиева и Таня Макарова.

На церемонията присъстваха представители на държавните институции, неправителствения сектор, висши учебни заведения, общественици, ангажирани с темата българи в чужбина. Сред официалните гости бяха: вицепрезидентът Илияна Йотова, Елена Шекерлетова, постоянен секретар на Министерството на външните работи, Юлиана Томова, съветник по култура на министър-председателя на България, Париса Попниколова, Мими Данева, Снежана Тодорова, председател на Съюза на българските журналисти и председател на Комисията по оценяване на кандидатурите, почетният член на Асоциацията на българските училища в чужбина доц. д-р Боян Кулов, председателят на Сдружението на тракийските дружества в България –  Красимир Премянов, заместник-председателят на Сдружението на тракийските дружества и доайен на Клуб „Сигурност“ – ген. Тодор Бояджиев и други гости.

Годишното отличие на Държавната агенция за българите в чужбина носи името на Св. Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката – красота, твърдост и воля. 

Още по темата:

Брод към България

Нежна сила

Нишките от миналото - брод към България

на горе