ЗАД НОВИНИТЕ

Причината - липсата на Свобода

Причината - липсата на Свобода

23 Октомври 2020

Вътрешнополитически причини предизвикват протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев, но те са свързани с антируски сили в чужбина.

Г-н Малинов виждате ли връзка между обществените процеси в България, Сърбия и Черна гора, които биха могли да доведат до такива синхронни народни вълнения?

Бих добавил още Турция, Израел... Цялата тази линия на напрежение, според мен, е свързана с линията на „южния път на славяните“. Винаги, когато по нея започне културен и търговски (в случая газов) обмен, има сили, на които това не е изгодно. Така че, според мен, може направо да свържем тези народни вълнения с експанзията на идеята за многополюсния свят, с желанието на държавите сами да определят съдбата си и с нежеланието на икономическите конкуренти на Русия да допуснат интензифициране на този обмен.

Като цяло, ръководителите на изброените страни в някаква степен вече са започнали еманципация по отношение на Запада и затова станаха нежелани фигури. Те трябва да бъдат сменени и на тяхното място да бъдат поставени нужните хора.

В действията на прокуратурата в България цари произвол и чак когато нахлуха в администрацията на президента народът разбра, че нито един човек не може да се чувства свободен и спокоен в една на пръв поглед демократична страна.

Поведението на определени властови структури в България е пряко свързано с реализирането на проекта „Балкански поток“ като проява на известна самостоятелност от страна на българските власти в отношенията със Запада, а причините бих потърсил в 30-годишния преход към т.нар. демокрация. Завърши материално-техническата фаза на този преход – 75% от износа на България вече е насочен към Европа, има определено стабилизиране на макроикономическите данни, строят се пътища... Но когато хората преди 30 години искаха да променят обществения строй, те не просто искаха да разрушат комунистическо-социалистическата система на Варшавския договор и СИВ, а имайки хляб в ръцете, да получат демокрация и свобода. 30 години по-късно се оказа, че тази свобода я няма.

Смятам, че протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев са предизвикани от чисто вътрешнополитически причини, но те са свързани и с антируски сили в чужбина. Поводът за това избухване е нахлуването на прокуратурата в президентството. Причината – липсата на свобода. Но нека не забравяме и факта, че всичко започна миналата есен с ареста на 16 русофили, с обвинението в шпионаж и преследване на бизнесмени, които работят с Русия.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе