ЗАД НОВИНИТЕ

ПОНЕЖЕ ОВЕРТОН СТАНА МНОГО ПОПУЛЯРЕН НАПОСЛЕДЪК...

ПОНЕЖЕ ОВЕРТОН СТАНА МНОГО ПОПУЛЯРЕН НАПОСЛЕДЪК...
Aвтор:  Гълъбина Митева

21 Февруари 2023

НЕ Е ЗЛЕ ДА СИ ПРИПОМНИМ КАКВО ТОЧНО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОСЛОВУТИЯ МУ ПРОЗОРЕЦ... (който се е откачил от пантите вече - и зее, широко отворен, а през зейналата му паст нахлуват всякакви античовешки гадости) Всъщност, Джоузеф ОВЕРТОН е открил технология, посредством която съвършено ЧУЖДИ НА ОБЩЕСТВОТО ИДЕИ постепенно се приемат и утвърждават като нормални и накрая се закрепват законодателно. Технологията е следната: Да вземем например (ЗА ПРИМЕР) нещо съвсем невъобразимо (към днешна дата). Да допуснем, че се ЛЕГАЛИЗИРА КАНИБАЛИЗМЪТ, тоест идеята да се узакони правото на гражданите да се ядат едни други.

Достатъчно ли е ужасен и невъобразим примерът? Вероятно ДА (днес) КАК обаче ЩЕ СЕ СЛУЧАТ НЕЩАТА, и как ТЕХНОЛОГИЯТА, ОТКРИТА ОТ ОВЕРТНОН ЩЕ ПОМОГНЕ, за да бъде прието това от обществото за нещо съвсем нормално?

ЕТО КАК: ПОСРЕДСТВОМ ПЕТ ЛЕСНИ СТЪПКИ!
За всички е очевидно, че сега не е възможно да се разгърне пропаганда за канибализма – обществото ще разпъне на кръст всеки, дръзнал да опита.
Такава ситуация означава, че проблемът с легализацията на канибализма се намира в НУЛЕВ СТАДИЙ в прозореца на възможностите. Този стадий, съгласно теорията на Овертон, се нарича „НЕМИСЛИМОТО“. Да проследим как това „немислимо“ ще бъде реализирано, преминавайки през всички стадии на прозореца на възможностите.

ПЪРВА СТЪПКА – Но как е възможно?
Темата за канибализма все още е отвратителна и съвършено неприемлива в обществото. Засега това е немислимо, абсурдно, забранено явление.
Съответно, първото движение на Прозореца на Овертон е да премести темата за канибализма от областта на „НЕМИСЛИМОТО“ в областта на „РАДИКАЛНОТО“. Просто, нали? ????
Нали имаме свобода на словото. Е, в такъв случай защо ДА НЕ ПОГОВОРИМ за канибализма? Просто да поговорим ????

ВТОРА СТЪПКА – Защо не?
Следващото движение на Прозореца привежда темата за канибализма от „РАДИКАЛНОТО“, в областта на „ВЪЗМОЖНОТО или ПРИЕМЛИВОТО“.
На този етап продължаваме да цитираме „учените“. Нали не бива да се отвръщаме от знанието? За канибализма.
И всеки, който отказва да обсъжда това, трябва да бъде заклеймен като фанатик или аутсайдер-непукист за човешките проблеми.
Като сме на темата за фанатизма, че и расизма, непременно трябва да измислим за канибализма елегантно название или евфемизъм.

ВНИМАНИЕ! Създаването на ЕВФЕМИЗЪМ е изключително важен момент. За легализация на немислимата идея е необходимо да се подмени нейното истинско име. Целта на изобретяването на нови названия е да се отнеме проблемът от неговото наименование, да се отдели формата на думата от нейното съдържание. Канибализмът, който се нарича антропофагия, ще се нарича вече антропофилия. Както престъпникът сменя фамилията си и паспорта…

ТРЕТА СТЪПКА – Може би не е толкова зле?
Прозорецът на Овертон се приплъзва от територията на „ВЪЗМОЖНОТО“ в областта на „РАЗУМНОТО“. Това е третият етап. С него завършва цикълът на дробенето на единични проблеми.

На този етап се чуват фрази като:

„Желанието да се ядат хора е генетично заложено, това е в природата на човека.“

„Понякога да се изяде човек е необходимо, съществуват непреодолими обстоятелства.“

„Има хора, които искат да бъдат изядени.“

„Забраненият плод е най-сладък!“

„Свободният човек има право да решава какво да яде.“

„Не крийте информацията и нека всеки се определи какъв е – антропофил или антропофоб.“

„А дали има в антропофилията опасност? Това не е доказано.“

ЧЕТВЪРТА СТЪПКА – ПОГЛЕД ОТСТРАНИ...
„Учените“ и журналистите на този етап доказват, че представителите на човечеството в продължение на цялата си история от време на време са се изяждали един друг и това е нормално. Сега вече темата за антропофилията може да се преведе от областта на „РАЗУМНОТО“, в категорията на „ПОПУЛЯРНОТО“.
Антропофилията масово прониква в новините и токшоутата.
Хора биват изяждани във филми, в текстове на песни и видеоклипове. Един от прийомите за популяризация се нарича „Поглед отстрани!“

Впускат се и "АВТОРИТЕТИТЕ" в действие:

„Нима не знаехте, че един известен композитор – еди кой си – е антропофил?“

„А един известен на всички полски сценарист през целия си живот е бил антропофил, него дори са го преследвали за това.“

„Впрочем как ви се струва новият клип на Лейди Гага „Eat me, baby“ („Изяж ме, бейби“)?“

За оправдание на привържениците на легализацията се използват престъпници, като им се създава положителен образ извън свързаните с престъплението характеристики:

„Това са креативни хора. Изял жена си и какво?“

„Те искрено обичат своите жертви. Да изядеш, означава да обичаш!“

„Антропофилите имат високо IQ и във всичко останало се придържат към строг морал.“

„Самите антропофили са жертва, животът ги е направил такива.“

„Тях така са ги възпитали.“

„Ще ви разкажем една трагичната история за любов! Той искал да я изяде! А тя просто искала да бъде изядена! Кои сме ние, за да ги съдим? Може би това е любов? Какви сте вие да заставате на пътя на любовта?!“

ПЕТА СТЪПКА - ВСИЧКИ МИСЛЯТ (ПРАВЯТ) ТАКА...
Прозорецът на Овертон се придвижва напред към пета стъпка, когато темата е подгрята до възможността да премине от категорията на „ПОПУЛЯРНОТО“ към сферата на “НОРМАЛНОТО“.

ЗАПЧОВА ПОДГОТОВКАТА НА ЗАКОНОДАТЕЛНАТА БАЗА.
Лобистки групировки във властта се консолидират и излизат от сянката. Публикуват се социологически проучвания, които да потвърдят високия процент на привържениците на легализацията на канибализма. Политиците започват да пускат пробни балони с публични изказвания на тема – „законодателно закрепване на темата“.

ПО ВРЕМЕ НА ПОСЛЕДНИЯ ЕТАП ОТ ДВИЖЕНИЕТО НА ПРОЗОРЕЦА ОБЩЕСТВОТО ВЕЧЕ Е СЛОМЕНО...

И МУ Е ВСЕ ЕДНО ДАЛИ ЩЕ ЯДЕ ЩУРЦИ, МЛЯКО ОТ ХЛЕБАРКИ, ИЛИ СЕБЕПОДОБНИТЕ СИ...

Неговата ЖИВА ЧАСТ още някак ще се съпротивлява срещу законодателно закрепване на НЕМИСЛИМОТО до неотдавна нещо.
Но като цяло обществото наистина е сломено. То вече се е примирило със своето поражение.
Ето така работи ПРОЗОРЕЦА.
Този прословут Прозорец на Овертон, за който толкова говорим напоследък... И сигурно има защо ????
Направихте ли вече връзката между ХЛЕБАРКИТЕ, ЩУРЦИТЕ, МЛЯКОТО ОТ ХЛЕБАРКИ И ЯДЕНЕТО НА ЧОВЕШКО МЕСО?
И деликатесите от щурци в предаването на Гала.

Въпросът е: Как да ЗАТВОРИМ проклетия Прозорец, и да не позволим ДА БЪДЕМ СЛОМЕНИ, защото Прозорецът наистина работи, повярвайте ми!
И въпреки, че знаем как работи - щем не щем СЛЕДВАМЕ СТЪПКИТЕ, описани по-горе. Докато бъде сломена и последната съпротива на човешкия РАЗУМ.

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе