(БЕЗ) НАМЕСА

Калейдоскоп - Срещите
Част 2

Калейдоскоп - Срещите

05 Ноември 2018

Първата среща на президентите на САЩ и РФ се проведе в началото на юли 2017 г., по време на годишния форум на страните от Г-20, състоял се в Хамбург, Германия. След срещата, продължила 136 минути, бившият държавен секретар на САЩ, Тилерсън, заяви, че „между двамата лидери се е появила химия“.

Първата среща на президентите на САЩ и РФ се проведе в началото на юли 2017 г., по време на годишния форум на страните от Г-20, състоял се в Хамбург, Германия. След срещата, продължила 136 минути, бившият държавен секретар на САЩ, Тилерсън, заяви, че „между двамата лидери се е появила химия“. Тогава не бе проведена пресконференция, не се състояха и преговори в разширен състав с участието на делегации на двете страни. Бяха съгласувани и приети за реализация няколко идеи: установяване на зона на деескалация в Югозападна Сирия – реализирано; създаване на работна група за сътрудничество в областта на борбата с киберпрестъпността – не бе реализирано; смяна на посланиците на двете страни в Москва и Вашингтон – това бе реализирано; назначаване на специален представител на американската страна за Украйна – реализирано; страните взаимно се информираха за позициите си по ситуацията на Северокорейския полуостров – реализирано.

През годината, изминалата след срещата в Хамбург, Доналд Тръмп даде заповед да се бомбандират правителствените войски в Сирия заради псевдохимическа атака, въведе нови икономически санкции срещу руски физически и юридически лица, едностранно прекъсна задграничната командировка на 60 руски дипломати и затвори търговските представителства на РФ в Ню Йорк и Вашингтон и Генералните консулство на РФ в Лос Анджелис и Сиатъл. В администрацията на Тръмп и в американското правителство бяха направени персонални промени, като по общото мнение на анализаторите новите лица са с ярко изразени антируски настроения.

Владимир Путин не само не изрази възмущението си от поведението на американската страна, но няколко пъти през годината, в отговор на журналистически въпроси, се изказа положително за своя партньор Доналд Тръмп и изрази увереност, че с него ще намерят общ език по редица двустранни и международни въпроси. Руската страна отговори реципрочно на предприетите от американската страна недружелюбни действия.

Втората пълноформатна среща, включваща преговори „на четири очи“, продължили 130 минути, преговори между двете делегации и пресконференция се проведоха на 16 юли в т.г. в Хелзинки . Министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров, известен с лаконичния си и сдържан дипломатически език, бе изключително емоционален и възторжен, оценявайки завършилите преговори на Путин с Тръмп: „Добре, повече от супер! Шикарно!“ След такива суперлативи, всички присъстващи с нарастващо нетърпение очакваха пресконференцията и тя, след приключването си, взриви световните медии и политическото пространство на планетата.

Какво се разбраха двете високо договарящите се страни?

Путин оцени преговорите „като твърде успешни и полезни“. Тръмп отбеляза, че са имали „...открит и продуктивен диалог, много добре премина този диалог!“.

Путин е предал документ с редица конкретни предложения по проблемите на стратегическата стабилност и неразпространяване на оръжия за масово унищожаване.

Путин е предложил да се възобнови дейността на работната група по въпросите на антитерора. Вече се изпълнява! Путин е предложил на Тръмп САЩ да поемат лидерството по организацията на взаимодействието за преодоляване хуманитарната криза в Сирия и оказването помощ на бежанците да се завърнат по родните си места.

Страните са се договорили за стриктно спазване на резолюция №338 на Съвета за сигурност на ООН за установяване на справедлив и устойчив мир между Сирия и Израел, гарантиращ интересите на държавата Израел в демилитаризираната зона на Голанските възвишения. Тръмп приема и високо оценява това предложение. Страните са се договорили за създаване на група от най-високо ниво, която да обедини капитаните на руския и американския бизнес за съвместна работа в областта на икономиката.

Путин е предложил обявената на първата среща в Хамбург работна група по въпросите на киберсигурността да започне конкретната си дейност. Путин е предложил да се създаде експертен съвет от влиятелни руски и американски политолози, учени, бивши видни дипломати и военни ,чиято цел да бъде „търсене на точки за сближаване и осмисляне процесите, които да изведат двустранното сътрудничество на позитивна траектория“. Тръмп потвърждава, че „трябва да се намери начин за сътрудничество и на точки за сближаване на позициите“. Делегация на американски конгрес в най-скоро време ще посети Москва.

Тръмп е предложил специално определени представители на Съвета по национална сигурност на двете страни да обсъждат в постоянен режим всички онези въпроси ,които са били обсъждани на преговорите за да продължи процеса, който двамата лидери са започнали в Хелзинки. Путин е приел това предложение.

Тръмп е предложил в бъдеще често да се провеждат срещи между двамата лидери и е изразил надежда ,че ще решат всички проблеми, които са били обсъждани по време на преговорите. Тръмп вече покани Путин да посети САЩ през септември тази година .

Путин, в отговор на зададен въпрос, е предложил реципрочно следователи от двете страни да присъстват на разпитите, които да се провеждат по искане на другата страна по повдигнати обвинения. Няколко дни по-късно Белият дом отхвърли това предложение.

По кои въпроси страните не постигнаха декларирано съгласие?

Путин е изказал своята обезпокоеност от излизането на САЩ от Договора по урегулирането на иранската ядрена програма. Тръмп е подчертал, че върху Иран трябва да продължи да се оказва натиск.

Путин потвърди позицията на РФ, че е необходимо добросъвестно да се изпълняват минските договорености при решаването на проблемите, свързани с Украйна, заявявайки, че „Съединените щати биха могли решително на настояват за това и да настроят украинското ръководство да работи в това направление“. Тръмп мълчаливо, без възражения, изслуша тази препоръка.

Путин подчерта, че президентът Тръмп счита за незаконно присъединяването на Крим към РФ, докато за руската страна този въпрос е приключил след референдума, проведен в строго съответствие с международното право и Устава на ООН. Доналд Тръмп мълчаливо, без възражения, изслуша тезата на президента Путин.

По повод газопровода „Северен поток –2“ Тръмп смекчи позицията си и заяви: „Аз го определих (В.В.Путин- б.м.) като съперник, добър съперник. Той действително е добър съперник. „Съперник“ – това фактически е комплимент. Смятам, че ние ще бъдем конкуренти, когато говорим за тръбопровода. Не съм убеден, че той е сред най-добрите интереси на Германия. Не, това е тяхно решение и ние ще се конкурираме“ .

Най-много време на пресконференцията, по вина на американските журналисти, бе отделено на въпросите за „вмешателствто“ на руската държава в президентските избори през 2016 година. Путин отхвърли категорично тези обвинения, заявявайки, че „руската държава никога не се е намесвала и няма намерение да се намесва във вътрешните работи на САЩ, в това число и в изборните процеси“. Тръмп, в подготвения текст, прочете: „Казах на Президента Путин за намесата в нашите избори. Считам, че най-добре е това да му се каже пряко“.Аз имам доверие на нашето разузнаване, но искам да кажа, че президентът Путин много силно днес отрече това. Той даде прекрасно предложение“ (за привличането на реципрочна основа следователи от двете страни при провеждане на следствените действия с обвиняемите за вмешателство в американските президентски избори – б.м).

ЧАСТ 1 - ДЪРЖАВИТЕ
ЧАСТ 3 - РЕЗУЛТАТИТЕ

   Този текст не може да бъде препечатван и копиран в други медии без разрешение от редакцията на БРОД за България

на горе